U trendu

Delegacije JS i BSP u Sofiji

SOFIJA – Lider Jedinstvene Srbije, Drgan Marković Palma, predvodio je danas delegaciju te starnke na sastanku sa delegacijom Bugarske socijaističke partije, koju je predvodio zamenik predsednika te partije i potpredsednik Narodne Skupštine Bugarske Valeri Jablianov.

Kako je saopšteno iz Jedinstvene Srbije, Marković je tom prilikom istakao da su odnosi dve bratske države dobri, te da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov dobro sarađuju.

“Jedinstvena Srbija se ne meša u unutrašnju politiku Bugarske, želi dobru saradnju sa svim političkim partijama ne samo u Bugarskoj, već i u celoj Evropi i svetu i susret dve partije rezultat je obostrane želje da bliže sarađuju“, rekao je Marković.

„Bugarska socijalistička partija ima predstavnike u Evropskom parlamentu i ja vas molim da vaši poslanici u toj evropskoj instituciji podignu glas o nepravdi koja se sprovodi nad Srbijom. Srbija i problem Kosova i Metohije često su na dnevnom redu Evropskog parlamenta“, rekao je Marković.

Ukazao je da je Srbija ispunila sve svoje međunarodne obaveze, a da Albanci sa Kosova nisu sproveli ni jednu tačku Briselskog sporazuma, te da krše CEFTA sporazum i uvode sulude takse od 100 odsto.

Marković je rekao da Albanci sa KiM krše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

On je upitao po kom to međunarodno – pravnom aktu Kosovo ukida granice sa Republikom Albanijom i formira vojsku takozvanog Kosova.

”Nakon što je američki Stejt department u godišnjem izveštaju istakao da neprekidno traju napadi na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji i da kosovske vlasti onemagućavaju povratak raseljenih, očekujem da se sličan izveštaj nađe i u Evropskom parlamentu” rekao je Marković.

„Najvažniji ekonomski projekat naše dve države je gasovod “Južni tok”, koji će naše dve zemlje i region učiniti energetski stabilnim i tranzit gasa preko Bugarske i Srbije doneće veliku ekonomsku korist našim državama“ istakao je Marković.

Predsednik Jedinstvene Srbije je pohvalio Bugarsku socijalističku partiju, koja je najveća opoziciona partija u Bugarskoj, za njen konstruktivan pristup na političkoj sceni Bugarske.

„Za razliku od opozicije u Srbiji koja neargumentovano kritikuje sve u Srbiji, vi podržavate i čak pokrećete brojne projekte i zakone koji su od državnog interesa. To je primer ispravnog opozicionog nastupa“, rekao je Marković.

Predsednik Jedinstvene Srbije je pozvao delegaciju Bugarske socijalističke partije da poseti Srbiju i da se tom prilikom potpiše sporazum o saradnji dveju partija.
Jablianov je ocenio da je Srbija po ekonomskim, kulturnim i administrativnim kriterijumima spremna za članstvo u evropskoj uniji.

“ Srbija je po ekonomskim, kulturnim i administrativnim kriterijumima spremna za članstvo u Evropskoj uniji, ali se pred nju stavljaju antinacionalni i antidržavni uslovi. Reč je sada o političkom procesu u kome Srbija treba da iznađe pravi put“ istakao je Jablianov.

Dodao je da se Bugarska socijalistička partija oduvek zalagala za najbolje moguće odnose dve bratske države, podržava evropski put Srbije, protivila se bombardovanju Srbije, organizovala demonstracije protiv bombardovanja i svesna je važnosti nacionalnog pitanja na Balkanu.

Jablianov je sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsednika Jedinstvene Srbije i narodnog poslanika Dragana Markovića Palme da delegacija Bugarske socijalističke partije poseti Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar