U trendu

Delovi Hrvatske pod vodom, u BiH narandžasto upozorenje

Pognoze o velikim količinama padavina već su se ostvarile u delovima regiona – u Damaciji je situacija haotična, bujice u Vodicama i Šibeniku nosile su sve pred sobom, u Karlovcu se dižu nasipi, a obimne padavine se očekuju i u Bosni i Hercegovini gde je upaljen narandžasti meteoalarm.

Trećeg dana delovanja sredozemnog ciklona „Leona“ na šibenskom području obilna kiša izazvala je noćas bujice protiv kojih je nadležnim službama bilo teško da se bore.

Pod vodom su Vodice i Tribunj, dok su mnogi krajevi ostali bez električne energije, javljaju loklani mediji.

Na šibenskom području palo je u samo dva sata preko sto litara kiše po metru kvadratnom, a čitavu noć su na terenu proveli putari, komunalci i vatrogasci, dok su hitne službe zatrpane pozivima.

I ostrvo Murter je noćas bilo odsečeno od kopna, a obilne padavine najavljuju se i tokom dana na Jadranu.

Kolika je razmera oluje najbolje govori podatak da je usled udara groma jedan mladić završio u hitnoj pomoći.

Naime, kako piše Šibenski portal, mladić je sinoć bio na autobuskoj stanici u trenutku kad je grom udario u obližnje stablo. Od siline udara puklo je staklo na stanici, a mladić je ošamućen završio u hitnoj pomoći.

U Karlovcu se podižu zečji nasipi, reke Kupa i Korana tokom noći su rasle brzinom od 10 do 20 centimetara po satu. S obzirom na noćašnje obilne padavine tendencija porasta reka će se nastaviti.

I u Požegi kiša koja pada poslednja 24 časa je počela da stvara probleme – voda se delimično izliva iz korita Orljave, pa su potopljeni i delovi saobraćajnica na tom području.

Kada je u pitanju susedna BiH na snazi je narandžasto upozorenje, a zbog obilnih kiša već su poplavljena pojedina naselja u Mostaru gde su nadležni imali više intervencija na ispumpavanju vode. Stanje je još teško u pojedinim naseljima.

Ni Srbija nije pošteđena kišnog i vetrovitog perioda, a i Slovenija ima problema sa padavinama.

Naime, tokom noći je do opasnih nivoa poraslo više manjih reka u južnoj i istočnoj Sloveniji, pa ima izlivanja manjih obima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.