U trendu

Deo vlade Hrvatske traži žešći odgovor Srbiji

Deo Vlade Hrvatske traži da zvanični Zagreb žešće odgovori Srbiji, koja je potpredsednika hrvatske vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića recipročnom merom proglasila nepoželjnim, kao što je, na primer, zamrzavanje pregovora Srbije u EU ili kad Beograd bude u „stisci“ postaviti pitanje granice na Dunavu, piše Večernji list.

Vlada Srbije odlučila je juče da proglasi nepoželjnim ministra Krstičevića kao odgovor na odluku hrvatskog MVEP o zabrani ulaska ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu u Hrvatsku.

List istovremeno konstatuje da se čini da su po tom pitanju mišljenja unutar hrvatskog državnog vrha još podeljena.

Pozivajući se na svoja saznjanja, list piše da se pre odgovora iz Beograda razmatralo da naredni diplomatski korak Hrvatske bude hitno povlačenje na konsultacije ambasadora u Beogradu Gordana Bakote.

Deo savetnika i eksperata bliskih Pantovčaku, međutim, smatra da je taj korak bio u pripremi u slučaju da zvanični Beograd donese neku drastičniju meru.

Oni su mišljenja da spoljnopolitičke štete za Hrvatsku ovde nema, već da „slučaj Vulin“ treba naplatiti ubuduće, kada Srbija bude u, kako se navodi, stisci s pregovorima s EU.

Tada bi, prenosi list, na primer, trebalo „tvrdo odgovoriti“ na važnija pitanja, kao što je pitanje granice na Dunavu.

U delu Vlade Hrvatske, gde naglašavaju da ovo i nije reciprocitet jer je, kažu, Krstičević ujedno i potpredsednik lvade, a Vulin nije, zahteva se žešći odgovor Srbiji koji se ne bi sveo “samo” na povlačenje hrvatskog ambasadora iz Beograda, nego bi Hrvatska trebalo da zamrzne pregovore Srbije i EU.

„Sve dok Srbija ne prestane s reafirmacijom velikosrpske politike prema Hrvatskoj i sve dok ne isključe Šešelja iz parlamenta, neka, uostalom, poštuju svoje zakone koji ne dozvoljavaju zastupnički status osuđenom ratnom zločincu“, rekao je za Večernji neimenovani član vlade.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike