U trendu

Devet zemalja želi pojačanje istočnog krila NATO-a

Lideri devet zemalja centralne i istočne Evrope razgovarali su danas u Bukureštu o pojačanju istočnog krila NATO-a, suočenog sa ruskom agresijom u Ukrajini, a sastanak je održan pred predstojeći samit Alijanse zakazan krajem juna u Madridu.
„Učvršćivanje NATO-a na istočnom krilu postaje sve hitnija i značajnija potreba zbog povećanog bezbednosnog rizika u Rumuniji i na Crnom moru“, rekao je rumunski predsednik Klaus Johanis (Iohannis) na početku sastanka kojim kopredsedava njegov poljski kolega Andžej Duda.

Na samitu NATO-a će biti predstavljen novi strateški koncept sa akcentom na kolektivnu odbranu prema Članu 5 Povelje Alijanse, rekao je Johanis i založio se za jačanje odvraćanja i odbrane kao odgovor na pretnje iz Rusije.

Član 5 predvidja da ukoliko je jedna članica NATO-a žrtva oružanog napada, ostale članice smatraju to činom napada na sve članice i mogu da preduzmu odgovarajuće mere neophodne za pomoć napadnutoj zemlji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je zbog zdravstvenih problema otkazao učešće na sastanku u Bukureštu, ali se očekuje da će se kasnije obratiti onlajn.

Šefovi država devet zemalja – Bugarske, Estonije, Madjarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Rumunije i Slovačke, razmotriće i uticaj ruske invazije na bezbednost „ranjivih partnera“ Alijanse, medju kojima su Moldavija i Gruzija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar