U trendu

Dimitrov: Izbore će obeležiti prljava kampanja

SKOPLJE – Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov smatra da će kampanja na prevremenim parlamentarnim izborima biti prožeta lažnim vestima, napadima na protivnike i naglašava da je politika ušla u sve pore društva.

Dimitrov je za MIA takođe rekao da je nakon izbora potrebno dostići politički konsenzus u odnosu na takozvanu Pržinsku, odnosno tehničku vladu, jer, kako kaže, ona je imala smisao na prethodnim izborima kada su „jedan čovek i uski krug oko njega rešavali previše važna pitanja i bio je ugrožen izborni proces“.

„To je zaista imalo smisla, jer takva snažna kontrola i zloupotreba državne vlasti onemogućava takmičenje i fer izbore. Ovo sada možda ima takođe smisao, ali, na duži rok, ako smo zemlja u kojoj funkcionišu institucije, i ako imamo takvu ambiciju, smatram da ova vlada oduzima vreme za posao“, naglasio je Dimitrov.

Kada je reč o predstojećim izborima on kaže da će to biti haotična situacija sa lažnim vestima i napadima na pojedince.

Komentarišući posetu evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Olivera Varhelja Skoplju, Dimitrov ocenjuje da je jedna od ključnih poruka evropskog zvaničnika jesu očekivanja da se usvoji Zakon o tužilaštvu u toj zemlji pre izbora, kao jedan od preduslova za dobijanje datuma za pregovore sa EU.

Dimitrov smatra da su svi politički lideri, uključujući i opoziciju i njihovog lidera Hristijana Mickoskog, pred testom o tome da li to što postoji u svim programima stranaka, i kažu da predstavlja najviši prioritet – evropska integracija i učlanjenje u EU, „predstavljaju činjenicu ili samo deklarativno opredeljenje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.