U trendu

Dimitrov: Nakon deset preporuka još nemamo pregovore sa EU

BLED – Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je danas je da je prošlo 18 godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, 14 godina od dobijanja statusa kandidata i deset godina od prve pozitivne preporuke za početak pregovora o pristupanju, međutim, do sada pregovori EU s njegovom zemljom nisu još počeli.

On je na Strateškom forumu na Bledu postavio pitanja da li zapravo države-članice Evropske unije ne veruju mišljenju i preporukama Evropske komisije o početku pregovora sa Severnom Makedonijom.

“Mi smo u maloj grupi zemalja koja je napravila napredak u procesu demokratizacije”, rekao je Dimitrov, ali je dodao da je makedonski narod u poslednjih deset godina izgubio moralni kompas zbog blokade na evropskom putu.

On je ipak izrazio uverenje da njegova zemlja ima veliku priliku za uspeh ove godine.

Komentarišući spor sa Grčkom, on je dodao da se on ticao identiteta.

“Da nismo prihvatili geografski prefiks (Severna Makedonije), ne bismo mogli da dugoročno očuvamo identitet, da očuvamo činjenicu da smo Makedonci i da govorimo makedonski jezik”, istakao je šef makedonske diplomatije.

Kako je kazao, sada Severna Makedonija ima podršku i u Grčkoj.

“Ne verujem da će bilo koja zemlja, uključujući Nemačku i Francusku, propustiti da shvati koliko su naše odluke ove i prethodne godine bile evropske”, istakao je Dimitrov.

On je dodao da države na Balkanu nemaju vremena, te da mora da se radi zajedno i da se rešavaju istorijska pitanja, jer će u suprotnom, kako je kazao, samo penzioneri ostati u državama regiona, dok će svi maldi otići.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.