U trendu

Diplomate: Vlada zloupotrebila svoju „tehničku poziciju“

PODGORICA – Parlamentarna Radnička partija Crne Gore, članica DF-a, saopštila je danas da je pogrešno tumačenje da je proteranom srpskom ambasadoru Vladimiru Božoviću istekao agreman, kako to tvrdi ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović.

To, kako navodi, potvrđuju i karijerne diplomate.

Radulović je, naime, gostujući u emisiji TV Vijesti rekao jutros da u ovom trenutku nije moguće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, kome je istekao agreman.

Iz Radničke partije ukazuju da je prvo i osnovno pitanje da li je bivša vlada Duška Markovića u tehničkom mandatu mogla da proglasi Božovića personom non grata.

Ne samo da je u tom trenutku bila tehnička, već je i na avgustovskim parlamentarnim izborima poražena, poručuju iz Radničke partije i ističu da kao takva nema ovlašćenje za donošenje važnih odluka, jer nije legitimna.

Stav Radničke partije potvrđuje i više karijernih diplomata, stručnjaka za diplomatsko pravo, uglednih analitičara i bivših ministara diplomatije u istraživanju, koje je sproveo podgorički portal In4S.

Oni kažu da vlada u ostavci nema legitimitet i ovlašćenje za donošenje važnih i krupnih odluka i da je je zapravo bivša crnogorska vlada odlukom o proterivanju ambasadora Božovića, zloupotrebila svoju „tehničku poziciju“ na način koji nije poznat u diplomatskih praksi i teoriji.

Navode da zbog postojanja pravnih i poitičkih manjkavosti odluka o proterivanju ambasadora Božovića mora biti revidirana od nadležnog legitimnog organa.

Ukazuju takođe da agreman ambasadora Božovića nije istekao i zbog toga što Bečka konvencija o diplomatskim odnosima ne propisuje rok za ukidanje agremana.

Jedini rok je, precizira se, rok od 72 sata za napuštanje zemlje, a nikako za isticanje agremana.

Kako odluka bivše vlade o proterivanju Božovića nije ni legalna, ni legitimna, a ni pravno utemeljena ona ne obavezuje novu crnogorsku vladu, navode diplomate.

Ističu i da je stav Srbije o tom pitanju potpuno jasan i nedvosmislen, s obzirom da Srbija nije i niti će opozvati svog ambasadora u Crnoj Gori, koji je dobio podršku predsednika Republike, vlade i nadležnog ministarstva.

U skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, nova vlada i MVP Crne Gore imaće ključnu ulogu u rešavanju spornog pitanja, s obzirom na to da će morati da odluče da li će da opozovu odluku prethodne vlade o proglašenju ambasadora Srbije personom non grata i time otklone sumnju u pogledu kontinuiteta sa prethodnom vladom Mila Đukanovića, ili će odlučiti da ambasadoru Srbije ne priznaju svojstvo člana misije, što bi, napominju, bilo u suprotnosti sa načelom reciprociteta, duhom konvencije i dobrosusedskim odnosima koje najavljuju.

Sagovornici IN4s ističu da bi bilo politički mudro, a pravno jedino moguće, ovu notu proglasiti nevažećom i na taj način osnažiti praksu da svaka odluka/nota MVP-a mora crpiti svoju snagu u punom legitimitetu organa koji je donosi i duhu Bečke konvencije i drugih propisa, ali ne manje važno i u duhu dobrosusedskih odnosa i trajnih vrednosti države Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.