U trendu

Direktor policije Crne Gore: Procesuiraćemo odgovorne za skrnavljenje državnih simbola

Direktor policije Crne Gore Veselin Veljović izjavio je da će odgovorni za skrnavljenje državnih simbola biti procesuirani.

„Državni simboli su izmedju ostalih vrednosti i pitanje nacionalnog ponosa i ne priliči nikome da na ovaj način ispoljava destruktivno delovanje i da se tako šalje negativna slika domaćoj javnosti i javnosti van granica naše države“, poručio je direktor Uprave policije Veselin Veljović tokom radne posete Baru.

U Budvi je juče zapaljena crnogorska zastava, a kod Danilovgrada je desetak za sada nepoznatih osoba uz baklje kod crkve i seoskog groblja pevalo „Himnu kosovskih junaka“, što se dovodi u vezu sa protivljenjem novom Zakonu o slobodi veroispovesti.

U podgoričkom naselju Tološi na Veljem brdu na ulazu u pećinu Magara, zaštićeni spomenik prirode, osvanula je trobojka, preneli su podgorički mediji.

Ministarstvo kulture najoštrije je danas u saopštenju osudilo paljenje crnogorske zastave u Budvi, uz ocenu da učestalo skrnavljenje državnih simbola i kulturnog nasledja Crne Gore u ovakvom političkom ambijentu ne doprinose smirivanju tenzija i da bez adekvatnog procesuiranja mogu imati teži društveni epilog.

„Ova zlonamerna provokacija predstavlja atak na društveno i političko uredjenje i medjuetnički sklad Crne Gore, a posledice uzrokovane ovakvim vandalskim činom mogu dovesti do ugrožavanja mira i bezbednosti države i njenih gradjana“, navodi se u reagovanju.

Iz tog ministarstva poručili su da će u saradnji sa nadležnim organima nastaviti odlučno da deluju kako bi zaštitili kulturnu baštinu Crne Gore i državne simbole koji, po njihovim navodima, „ispaštaju zbog aktuelnih političkih okolnosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.