Đukanović priznao ko mu je bio najteži protivnik

Lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni premijer Milo Đukanović priznao je da mu je bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević bio najteži politički protivnik.

” I najteži i najozbiljniji”, odgovorio je Đukanović na jedno od pitanja koje su mu uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori postavjaju građani na portalu CdM.

Suštinski, precizan je Đukanović, najveći protivnik politike koju zastupa mu je podeljenost društva, kao posledica višedecenijskog zatiranja crnogorskog identiteta i crnogorskih nacionalnih interesa.

” Crnogorcima je dugo nametano da vode računa o interesima slovenske braće, zanemarujući potpuno naš nacionalni interes. E, ta borba i razjašnjavanje je zapravo bilo najmukotrpnije. 21. maj 2006. je potvrdio da smo u tome velikim delom uspeli, ali kao što vidimo i ovih dana, u ovoj izbornoj kampanji, anti- crnogorski restlovi su i dalje aktivni”, naveo je Đukanović.

Iako smo ih, kaže Đukanović, pre deset godina pobedili, “oni nas ponovo upozoravaju da i dalje moramo biti oprezni i spemni da odbranimo pravo da sami odlučujemo o sopstvenoj budućnosti”.

Upitan da li planira da objasni građanima na koji način se obogatio, Đukanović potvrđuje da jeste bogat čovek ako se, kako kaže, pod bogatstvom smatra ono što su suštinske životne vrednosti.

“Što se materijalnog bogatstva tiče, ta priča, kao i mnoge druge konstruisana je od strane mojih političkih protivnika. Lansirali su je bračni par Marković – Milošević a kasnije ponavljali njihovi ideološki sledbenici”, naveo je Đukanović.

To pitanje se, smatra, poteže u nekim trenucima kada je potrebno kompromitovati ne toliko mene lično, koliko politiku koju zastupam.

A na pitanje da li smatra da je bivši visoki funkcioner DPS Svetozar Marović jedini koji je zloupotrijebio položaj i, ako smatra da nije, kada misli da će drugi biti privedeni pravdi, Đukanović kaže da krivičnu odgovornost u, kako kaže, državi rastuće vladavine prava, u odgovarajućem postupku utvrđuju pravosudni organi.

“Slučaj koji spominjete je pokazao da smo uspeli da izgradimo funkcionalne i nezavisne institucije, i da su one oslobođene svakog političkog uticaja. Konačno – to je najbolji pokazatelj da je u našoj državi pravda jednaka za sve. Saglasno tome – nema privilegovanih. Kada će neko ko je počinio krivično delo biti priveden pravdi, ne zavisi od mišljenja i stava premijera, već od postupanja nadležnih organa gonjenja i presude”, rekao je Đukanović.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake