U trendu

DN:Tužilaštvo će saslušati Vukšića i članove Odbora

PODGORICA – Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom informacije da je vršilac dužnosti direktora ANB Dejan Vukšić na sednici Odbora za bezbednost i odbranu odao tajne podatke.

Podgoričke Dnevne novine, pozivajući se na svoja saznanja, pišu da će na saslušanje u Tužilaštvo osim Vukšića biti pozvani i članovi Odbora za bezbednost koji su prisustvovali pomenutoj sednici, nakon čega će tužilac odlučiti da li u postupku prvog čoveka tajne policije ima elemenata za krivično gonjenje.

Kako su juče saopštili iz Tužilaštva, predmet se nalazi u fazi izviđaja.

Na sednici Odbora za bezbednost i odbranu održanoj prošle sedmice, u materijalima dostavljenim poslanicima Vukšić je otkrio imena, funkcije i delokrug rada domaćih operativaca ANB i kršeći zakon i protokole NATO razotkrio identitet agenata CIA koji su boravili u Crnoj Gori.

Ovaj podatak u javnost je izneo poslanik opozicione SDP Raško Konjević, koji je saopštio da je Vukšić otkrio identitete rezidentnih predstavnika jedne obaveštajne agencije države članice NATO, kao i njihove prioritete u radu i “mete” njihovog rada.

“To su tajni podaci te službe i strani državljani u ovom slučaju nemaju pravo pristupa tim podacima. Nažalost, ovim je kompromitovan rad Agencije, njen ugled i poverenje u radu sa partnerskim službama članicama NATO”, kazao je tada Konjević, koji je član parlamentarnog Odbora za bezbednost.

Da je Vukšić odao strogo čuvane podatke potvrdio je i potpredsednik vlade Dritan Abazović, koji je nakon sednice Odbora izjavio da je Vukšić “napravio propust odavanjem tajnih podataka, preneo je podgorički portal CdM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.