Dnevno: Odlazi li Plenković sa hrvatske političke scene

ZAGREB – U hrvatskim i evropskim medijima sve češće provejava da bi aktuelni premijer Hrvatske Andrej Plenković uskoro mogao napustiti tu poziciju i sreću potražiti na nekoj od visokih pozicija u Evropskoj komisiji.

Plenković se na nedavno objavljenoj listi od 40 „ključnih igrača“ u Briselu, koju je objavio evropski Politiko, našao na 14. mestu.

Odluči li da definitivno napusti hrvatsku političku scenu, Plenković bi, tvrde upućeni, liderstvo u HDZ mogao prepustiti svom prijatelju Lovri Kuščeviću, dok bi aktuelni predsednik parlamenta Gordan Jandroković mogao postati premijer, piše hrvatsk portal Dnevno.

Možda će sudbina Plenkovića biti nešto jasnija danas ili narednih dana s obzirom na to da u Zagrebu danas boravi predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Da Plenković, kako se navodi, ima velike apetite, i evropske ambicije on nikada nije krio, a u prilog tome idu upravo i dolasci evropskih zvaničnika koji su učestali posetama Hrvatskoj.

Osim što je podršku HDZ na proteklim evropskim izborima svojim dolaskom u Zagreb dala nemačka kancelarka Angela Merkel, portal podseća da je Plenkoviću na završnom mitingu u kampanji uoči evropskiih izbora u zagrebačkoj hali Cibona društvo pravio i Manferd Veber, kandidat EPP-a za predsednika Komisije.

Učestale posete evropskih zvaničnika, smatraju poznavaoci prilika, nije moguće tumačiti isključivo kao državne, ali je evidetno, kažu, da se na Plenkovića vrlo ozbiljno računa.

A, imajući u vidu krizu koja je zahvatila HDZ i činjenicu da se njegova funkcija na čelu stranke sve intenzivnije propituje, ne isključuje se mogućnost da bi njen prvi čovek mogao da spakuje kofere i krene u Brisel, jer na hrvatskom tlu, kažu, baš mu i ne ide.

Inače, Junker je juče u Dubrovnik doputovao iz Ljubljane, gde je učestvovao na samitu Inicijativa tri mora.

Zanimljivim se smatra to što je to njegova prva poseta Hrvatskoj u poziciji predsednika EK, a u Hrvatsku je došao, kako se primećuje, na dan kada britanska premijerka Tereza Mej podnosi ostavku.

Portal Dnevno podseća da je ovu temu načeo i prestižni Fajnenšl Tajm, a iz svih dosadašnjih napisa postoji mogućnost da bi Plenković u Brisel mogao otići već u septembru.

Ugledni Politiko je, na primer, 14. maja pisao da je Plenković kandidat za neku od vodećih funkcija u EU i UN.

Te napise nedavno je komentarisao Plenković rekavši da „tu ima puno špekulacija i komentara“.

Čini se, piše Dnevno, da ni sam Plenković nije siguran šta mu je činiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.