U trendu

Dodik: Banka Srpske nije trebalo da bude likvidirana

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da nije dobro što je Agencija za bankarstvo RS donela odluku o likvidaciji Banke Srpske, s obzirom na to da je sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovarana njena rekonstrukcija.

Dodik je rekao da je Agencija za bankarstvo RS drugačije odlučila, što, kako je ocenio, pokazuje da je ta institucija nezavisna u svom radu.

On je kazao da Banka Srpske ima dovoljno plasmana koji će sada biti naplaćeni da bi se depozitarima vratio novac, kao i da nije upitna štednja gradjana u toj banci jer će Agencija za depozite BiH „pokriti“ osigurane depozite do 50 hiljada maraka (oko 25 hiljada evra).

Ostali depoziti biće isplaćeni kada se naplate krediti koje je dala ta banka i proda njena imovina, rekao je Dodik.

Predsednik RS je naveo da je bilo pokušaja da se Banka Srpske privatizuje, ali da su ti pokušaji propali zbog opstrukcija.

Dodik, koji je i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je da ne vidi ništa problematično u tome da se u Banjaluci 14. maja u isto vreme održe protest opozicije i miting koji organizuje njegova stranka.

Dodik je rekao da on snosi odgovornost za sve one koji dodju na miting koji organizuje vladajuća koalicija.

„Nama ne treba destabilizacija situacije, jer samo tako mogu biti promenjene ekonomske prilike. Pripremili smo se dobro za naš miting i snosim ličnu odgovornost za svakog ko dodje na naš miting“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je kazao da mitinga vlasti pod sloganom „Srcem za Srpsku. Stop izdaji“ neće biti ako opozicioni Savez za promene odustane od protesta, dodavši da će, ako mitinga vladajuće koalicije ipak bude, to biti miran skup na koji će doći veliki broj ljudi.

Dodik je rekao da protesti opozicije uopše nisu potrebni, dodavši da su „pojedinci koji upravljaju SDS-om, a ne cela ta stranka, izdajnički nastrojeni prema RS, u svojoj politici koju vode na nivou BiH, jačajući državne organe“.

On je još ocenio da organizovanje protesta opozicije „nije njihova pamet“, već „davno razradjen scenario“.

Dodik je uveren da će miting, koji organizuje njegova stranka, podržati i koalicioni partneri iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) i socijalisti, mada je lider DNS-a Marko Pavić rekao da organi te stranke još nisu doneli odluku o tome.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar