U trendu

Dodik: Inckov izveštaj pred SB UN još jedna gomila laži

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je izveštaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pred Savetom bezbednosti UN „još jedna gomila laži“, u kojoj se relativizuje loše stanje u Federaciji BiH i u zajedničkim institucijama BiH, a loše govori o RS.

„Republika Srpska nije donela nijednu odluku koja se bavi pitanjem secesije i to je jasno. Politička tema koja se zove secesija postoji i postojaće i niko to ne može zaustaviti, ali nijedan organ u Republici Srpskoj nije o tome ništa odlučivao i nije stavio na dnevni red“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, Incko je „bezočno slagao čitav svet i Savet bezbednosti, na taj način kaljajući Republiku Srpsku“.

Dodik je još kazao da izveštaji stranih obaveštajnih agencija govore o tome da na prostoru RS ne postoje paravojne formacije, koje u svom izveštaju pomije visoki predstavnik.

On je optužio Incka da je „sam produkovao“ priče o pravojsci u RS, jer, kako je kazao, uporno insistira na toj temi.

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je pred Savetom bezbednosti UN da su ključni unutrašnji problemi u BiH u vezi sa Izbornim i Krivičnim zakonom i dalje nerešeni, a istakao je i nastavak i eskalaciju destabilizacije zemlje i retorike podele, koju koruste politički lideri na svim stranama.

Predsednik RS danas je odbacio i mogućnost da se u kasarnama RS smeste migranti, s obzirom na to da se najavljuje veliki protok migranata kroz BiH.

„To se neće desiti. Mi nemamo obavezu te vrste i niko ne može doneti takvu odluku“, rekao je Dodik.

On je istakao da Savet ministara BiH ne može da donosi odluku da se migranti smeste u Banjaluci, dodaši da migranti mogu biti smešteni samo u Federaciji BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.