U trendu

DPS izgubila šest mandata, opozicija slavila tokom noći

Na ulicama Podgorice i ostalih gradova tokom noći opozicioni birači slavili su pobedu na parlamentarnim izborima, a najviše gradjana okupilo se ispred sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u glavnom gradu Crne Gore.

Lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić došao je u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde ga je dočekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Slavilo se i u istalim gradovima, posebno u Beranama, vijorile su se trobojke a gradjani su uzvikivali „Ne damo svetinje“ i „Milo lopove“.

Preliminarni podaci Centra za monitoring (CEMI) na osnovu 96,4 odsto obradjenog uzorka, pokazuju da DPS ima 30 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, „Mir je naša nacija“ 10 mandata, „Crno na bijelo“ četiri.

Prema tim podacima, po tri mandata imaju Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno. Dve hrvatske partije ostale su bez mandata.

Najveći pad na izborima doživela je koalicija oko DPS dok su najveći uspeh ostvarile koalicije oko URA i Demokratskog fronta.

Koalicija DPS-Liberalna partija osvojila je šest mandata manje nego na izborima 2016. godine, kada je imala 36.

Prve analize pokazuju da je DPS očigledno izgubio deo glasača zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je doveo do masovnih protesta na ulicama crnogorskih gradova u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, ali i zbog brojnih korupcionaških skandala, kao i masovnih gradjanskih protesta 2019. godine zbog afere „Koverat“ koju je otvorio odbegli biznismen Duško Knežević.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na parlamentarnim izborima biračko pravo iskoristilo je 409.880 gradjana, odnosno 75,9 odsto od ukupnog broja birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine odziv birača do 20 sati bio je 73,4 odsto, a 2012. godine 69,3 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.