U trendu

DPS: Vučić nikako da shvati da je Crna Gora nezavisna država

Funkcioner opozicione Demokratske partije socijalista Predrag Bošković izjavio je danas da je očigledno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikako da shvati da je Crna Gora nezavisna država i da odluke donosi u interesu svojih gradjana i države, a ne da bi bilo kome drugom naštetila.

„Pošto je gotovo nemoguće da predsednik susedne države nije video u celosti tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore, očigledno namerno, a njegovi tabloidi ga u tome precizno slede, prenebregava deo Rezolucije koji eksplicitno govori o tome da se genocid ne može pripisati ni jednom narodu u celosti, već isključivo pojedincima koji su ga počinili“, naveo je on u regovanju.

Prema njegovim navodima, Vučić namerno prenebregava da je Srbija, država čiji je predsednik, još 2010. godine usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, u kojoj se doslovce poziva na hašku presudu i „osudjuje se zločin na način utvrdjen presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu“.

Zbog usvajanja Rezolucije u Srebrenici, na naslovnim stranama više srbijanskih tabloida ocenjuje se da su „zabili Srbima nož u ledja“, da su Srbe „proglasili genocidnim narodom“.

Za Rezoluciju su glasale Demokrate Alekse Bečića, URA Dritana Abazovića, opozicija i Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta (DF).

Osim tablioda i jedan od idera DF-a Milan Knežević se izvinio gradjanima Srbije „jer su gradjane Srbije i Srbiju u crnogorskom parlamentu proglasili za genocidni narod“.

U Rezoluciji, medjutim, nigde ne piše tako nešto, već se njome najoštrije osudjuje genocid u Srebrenici, potvrdjuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, osudjuju pokušaji pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovečnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)