U trendu

Državni vrh Hrvatske obišao potresom pogodjena područja Siska i Petrinje

Državni vrh Hrvatske obišao je danas Sisak i Petrinju koje su jutros pogodili zemljotresi u kojima nije bilo povredjenih, ali je pričinjena znatna materijalna šteta.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je novinarima da će se porušeno i oštećeno obnoviti, ali da je najveći problem strah koji zemljotres donosi.
On je naveo da još nema procene štete i da je o tome prerarno goviriti.

Premijer Andrej Plenković istakao je da će Vlada pomoći u sanaciji šteta u Sisku i Petrinji, kao i drugim opštinama Sisačko-moslovačke županije, istaknuvši da je najvažnije da nema ljudskih žrtava.

On je rekao da su štete značajne i da je uglavnom reč o oštećenjima u unutrašnjosti zgrada.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je novinarima da je centar Petrinje „dosta stradao“ i izrazio očekivanja da će grad hitno dobiti pomoć države od nekoliko miliona kuna za najnužniju sanaciju.

„Petrinja je bila i ostala grad koji je prošao odredjene frustracije, ali nakon potresa ne želimo da bude grad svih mogućih frustracija. Treba promptno reagiovati, rešenje moramo imati“, rekao je Dumbović podsetivši da je grad stradao i u ratu početkom 90-tih.

On je izrazio zadovoljstvo što je državni vrh ubrzo posle zemljotresa stigao na potresom pogodjeno područje.

Seizmološka služba Hrvatske zabeležila je jutros u 6.28 zemljotres jačine 5.0 prema Rihteru kod Petrinje. Potom su sat i po kasnije usledila još dva s epicentrom pet kilometara jugoistočno od Petrinje. Oni su bili jačine 4.7 i 4.1 prema Rihteru. Zemljotresi su se osetili i na zagrebačkom području, ali i u celoj centralnoj Hrvatskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.