Dvojici uhapšenih u Vukovaru prijava za ratni zločin

Protiv dvojice hrvatskih državljana podneta je krivična prijava zbog sumnje da su kao pripadinici srpskih paravojnih formacija počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području vukovarskih četvrti Petrova Gora i Sajmište u septembru 1991, objavio je danas MUP Hrvatske.

Reč je o dvojici od petorice juče privedenih u Vukovaru, a policija ih sumnjiči da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane Petrova Gora učestvovali u protivpravnom zatvaranju i zlostavljanju civilnog stanovništva.

Posle završetka istrage, dvojica osumnjičenih, 63-godišnjak i 64-godišnjak, odvedeni su u pritvor.

U saopštenju MUP se navodi da se sumnja da je 63-godišnjak između 23. i 26. septembra u štabu srpske paravojne jedinice, prilikom ispitivanja ranije zarobljenih civila, tada 59-godišnjeg Ivana Plećkovića zlostavljao gušenjem i zadavanjem ubodnih rana u predelu grkljana, čime mu je naneo telesne povrede zbog kojih je trpeo tešku patnju i bol.

Potom je zlostavljao i tada 30-godišnjaka, gaženjem nogama i udaranjem šakama, kao i gušenjem do gubitka svest.

Što se tiče uhapšenog 64-godišnjaka, sumnja se da je 15. septembra 1991, zajedno s drugim pripadnicima TO Petrova Gora, zarobio i odveo civile u podrum svoje kuće u Vukovaru, tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, potom njihove komšije, takodje oca i sina, tada 50-godišnjaka i 18-godišnjaka Josipa i Zlatka Palahinjaka, kao i 54-godišnjaka Antuna Babića.

Osumnjičeni je potom, zajedno s drugima, zlostavljao civile udarajući ih po celom telu palicama i električnim kablovima na kojima su delom bile ogoljene električne žice. Potom su žrtve odvedene u drugu kuću na području Vukovara gde su nekoliko dana takodje bile zlostavljane.

Posle nekoliko dana zlostavljanja, oca i sina, 46-godišnjaka i 22-godišnjaka, osumnjičeni je odveo do Sajmišta da bi iz jedne kuće izneli i  sahranili mrtvo telo, navela je policija. Tom ih je prilikom prisilio da stanu uza zid kuće i s ciljem zastrašivanja ispalio više hitaca oko njihovih glava.

Protiv osumnjičenih je podneta krivična prijava Županijskom državnom tužilaštvu u Osijeku.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike