Dvostruka ograda kod Djevdjelije

Armija Makedonije počela je da postavlja drugi red žičane ograde na granici sa Grčkom, kod Djevdjelije, prenose danas makedonski portali.

Prema zvaničnim izvorima iz vojske, plan je da ograda koja se postavlja od nedelje kod improvizovanog prelaza za izbeglice, bude dugačka 37 kilometara i na pet metara udaljenosti od ograde koja je podignuta u novembru prošle godine.

Zvaničnici navode da se ograda postavlja da bi policija imala više vremena da reaguje i spreči ilegalne migrante da prelaze granicu i da koriste divlje prelaze da ulaze u Makedoniju, kako bi produžili put ka zemljama EU.

Kako tvrde, od postavljanja prvog reda granične ograde u novembru prošle godine do sada je sprečeno 19.000 ilegalnih prelazaka, a samo u januaru više od 4.000.

Prema novim pravilima EU, preko granice se od polovine novembra propuštaju samo izbeglice iz vojnih žarišta, odnosno iz Sirije, Iraka i Avganistana, dok iz drugih zemalja imaju tretman ekonomskih migranata.

U Makedoniju je od početka ove godine do 6. februara, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, registrovan ulazak 65.184 izbeglica.

(Beta)

Ostavite komentar