U trendu

Džaferović: Poseta šefice britanskediplomatije Sarajevu jasan znak za sve u BiH i regionu

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da poseta britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras „vrlo jasan signal“ za sve u Bosni i Hercegovini i regionu.

On je naveo da je Velika Britanija jedan od najvećih prijatelja i strateških saveznika BiH, jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma i da j,e kao članica Saveta za sprovodjenje mira (PIK), podržala reforme u BiH poslednjih 27 godina.

„Od izuzetne važnosti je da imamo ovako snažnog, ali i odlučnog prijatelja koji svima u Bosni i Hercegovini želi dobro, pa je zbog toga spreman snažno se suprotstaviti onima koji seju nered i potkopavaju mir“, rekao je Džaferović za novinsku agenciju Fena.

On je istakao da je šefica britanske diplomatije poslala „najsnažnije poruke podrške“ suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, da je naročito važna podrška Oružanim snagama BiH, kao i najava povećanja britanskih investicija u energetiku i infrastrukturu, kako bi se suzbio „maligni ruski uticaj“.

„Ukrajinska kriza je pokazala da je Velika Britanija pouzdan saveznik. Od najviše važnosti su poruke da će Velika Britanija snažno podržavati put Bosne i Hercegovine ka NATO, i da će o važnosti tog pitanja razgovarati i sa ostalim saveznicima“, rekao je Džaferović.

Po njegovim rečima, BiH ostaje predana saradnji sa zapadnim partnerima, Evropskom unijom i NATO.

Govoreći o srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je izneo oštre stavove u vezi sa politikom Velike Britanije prema BiH, Daferović je ocenio da je poseta britanske ministarske spoljnih poslovaje pokazala „koliko su izolovana njegova gledišta“.

„To je pokazao današnji sastanak, jednako kao i poruke iz Saveta bezbednosti UN i Severnoatlantskog saveta. Nije jasno čemu se Dodik nada ako hrli u sukob sa celom medjunarodnom zajednicom i vodi celu Republiku Srpsku sa sobom tim putem“, ocenio je predsedavajući Predsedništva BiH.

Džaferović smatra da je Dodikova namera na ovakvim sastancima da „stvara utisak lažne harmonije i iluzije stabilnosti, kako bi mogao nesmetano nastaviti da ruši Dejtonski mirovni sporazuma i Ustav“.

„On pokušava uveriti zvaničnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovini da nemaju razloga za zabrinutost, čime nastoji demantovati medjunarodnu javnost i stavove njihovih vlada. Ministarka Tras ipak nije ni naivna, ni neinformisana, te dobro vidi o čemu se radi. Odlučne poruke koje je uputila predstavljaju pravo sredstvo za odvraćanje i doprinose miru“, rekao je Džaferović.

Dodao je da „popustljivost ohrabruje siledžije poput Dodika“, dok ih rezolutan stav obeshrabruje.

„Ovo je potvrdio i sam Dodik koji svaki put pošto dobije odlučne poruke, ublaži svoju poziciju, a svaki put kada oseti slabost druge strane, počinje da preti secesijom. Britanska diplomatija je velika diplomatija i ministarka Tras, kao i celokupna Vlada Velike Britanije, dobro prepoznaju ovo i ispravno reaguju“, ocenio je Džaferović.

Zaključio je da su zbog toga bitne sankcije koje je Velika Britanija uvela Dodiku, ali i podrška Oružanim snagama BiH i putu ka NATO jer su to, kako je naglasio, mere koje obeshrabruju sve one koji imaju opasne namere i „teraju ih da dobro razmisle o posledicama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.