U trendu

Džaferović: Sramno je da Predsedništvom BiH predsedava čovek koji negira genocid

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Potočarima da je sramno i anticivilizacijiski da Milorad Dodik koji predsedava državnim Predsedništvom, negira genocid koji se dogodio u BiH.

„To je teško za mene, a sramotno i anticivilizacijski za onoga ko negira genocid. Civilizacijski je poštovati žrtve genocida i odavati im poštovanje, pomagati im, a anticivilizacijski je negirati genocid, veličati zločince koji su počinili genocid“, istakao je Džaferović.

On se nada da će „dobro pobediti zlo i da će nadvladati civilizovani svet“.

„Nema dogovora o poštovanju medjunarodnih presuda, nego ima poštovanje medjunarodnih presuda. Mi se nemamo šta o tome dogovarati, presude se moraju poštovati“, rekao je Džaferović.

Upitan da li se u BiH može usvojiti zakon koji kažnjava negiranje genocida, bošnjački član Predsedništva je kazao da je nekoliko puta bezuspešno pokušalo da se uradi, jer su u parlamentu protiv tog zakona bili oni „koji negiraju genocid“ i imaju mogućnost da blokiraju takav zakon.

„Nastavićemo se boriti za usvajanje tog zakona. To je jedino moguće rešenje, odnosno imati zakon koji zabranjuje negiranje genocida i veličanje zločinaca. To je put od kojeg mi nikada nećemo odustati“, kazao je Džaferović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.