U trendu

Džaferović:Srpska samo kao deo BiH, ili nema entiteta

SARAJEVO – Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH, bošnjački predstavnik Šefik Džaferović je, povodm spekulacija da bi se tokom dijaloga Beograda I Prištine u Vašingtonu, moglo postaviti i pitenje paralele sa Republikom Srpskom, rekao da se radi o „smišljenom pokušaju“, koji je uzaludan I nikada se neće dogoditi.

„“ RS i Kosovo nemaju ništa zajedničko, jedno što je zajedničko je to što je Miloševićev režim i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu izvršio masovne zločine. Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet, neka dobro povedu računa o tome”, poručio je Džaferović

On je za sarajevsku N1 tv rekao da je svako povezivanje BiH sa dijalog Beograda I Prištine vodi, kako tvrdi, kompletan region u destabilizaciju.

Prema rečima Džaferovića, Srbija treba na delu da dokaže prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini.

“ Oni(Srbija) vole da kažu da su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija je učesnica u ratu u BiH, ona je vršila agresiju i zbog toga je potpisnica. Obaveza koja iz Dejtonskog mirovnog sporazuma za potpisnice Srbiju i Hrvatsku, obaveza je da poštuju suverentitet i terirotirijalni intergiret Bosne i Hercegovine i da ne preduzimaju nijednu radnju koja bi to ugrozila. Nemaju nikakva prava, a pogotovo ona prava koja oni u svakodnevnoj praksi imaju da kažu“ ,smatra je Džaferović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.