U trendu

EP: Migranti kod Bihaća žive u neprihvatljivm uslovima

BIHAĆ – Uslovi u kojima borave migranati kod Bihaća su neprihvatljivi i moraju se preduzeti mere kako bi se to promenilo, ocenili su članovi Evropskog parlamenta iz Italije koji su posetili BiH.

Delegacija EP koju su činili Pjetro Bartolo, Brando Benifei, Pjerfrančcesko Majorino i Alesandra Moreti u pratnji ambasadora Italije u BiH Nikole Minasija, zamenice šefa delegacije EU u BiH Ekatarine Dorodnove i vođe misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laure Lungaroti posetili su migrantske centre u Unsko-sanskom kantonu i razgovarali s lokalnim zvaničnicima, piše Hina.

„Ne možemo biti zadovoljni onim što smo videli, uslovi su, konkretno na lokalitetu Lipa, neprihvatljivi. Želimo da pomognemo, kako svim ovim ljudima u nevolji, tako i lokalnoj zajednici. Ne smemo da zaboravimo da se tu radi o ljudskim životima. Zaista ćemo se truditi da našom posetom i kasnijim delovanjem budemo podrška i insistirati na ravnomernom raspoređivanju i prihvatanju odgovornosti za ove ljude. Kada to kažem, prvenstveno mislim na sve zemlje Europske unije“, prenela je agencija Fena reči jednog od poslanika EP.

Lokalitet Lipe. koji je za italijanske poslanike posebno problematičan. u stvari je improvizovani kamp udaljen dvadesetak kilometara od Bihaća.

Oko 900 migranata tamo boravi u šatorima čekajući postavljanje kontejnera s grejanjem i sanitarnim čvorovima.

Italijanski poslanici su, pre dolaska u Bihać, boravili u Hrvatskoj, gde su se, prema pisanju italijanske štampe, žalili na činjenicu da im hrvatska policija nije dopustila pristup delu granične linije koji je najčešća meta ilegalnih migranata u njihovim pokušajima da iz BiH nastave put ka drugim državama EU.

Poslanici nisu želeli da komentarišu taj slučaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.