U trendu

EP: Popis organizovati u skladu sa evropskim standardima

BRISEL/PODGORICA – Evropski parlament pozvao je Crnu Goru da predstojeći popis stanovništva organizuje u skladu sa evropskim standarima i međunarodnim preporukama, kao i da vlast pronađe obostrano prihvatljivo rešenje Zakona o slobodi veroispovesti istinskim dijalogom sa relevantnim sagovornicima i u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna 2019.

To je, između ostalog, navedeno u Nacrtu izveštaja za Crnu Goru koji je prpremio izestilac EP Tonino Picula.

EP je, stoji u Nacrtu dokumenta, pozdravio kontinuirani angažman Crne Gore u procesu integracije u EU i njen ukupni napredak, ali naglašava ozbiljnu zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije.

Istaknuta je potreba “za kooperativnom i konstruktivnom kohabitacijom između predsednika i nove vlade s ciljem jačanja napretka Crne Gore na njenom putu ka EU”.

Izveštaj najoštrije osuđuje verbalne i fizičke napade i zastrašivanje nacionalnih manjina, posebno u Pljevljima nakon parlamentarnih izbora u avgustu prošle godine.

Napominje se da su izbori 30. avgusta 2020. rezultirali “prvom tranzicijom vlasti od nezavisnosti zemlje, uz puno poštovanje demokratskih standarda i Ustava Crne Gore” i pozdravlja je činjenica da je svog prvog radnog dana novoformirana crnogorska vlada održala razmenu mišljenja sa članovima Evropskog parlamenta i zvaničnicima EU.

Naglašena je ozbiljna zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije, a odgovorne institucije se pozivaju da poboljšaju dosadašnje rezultate zemlje u oduzimanju imovine stečene kriminalom, krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama.

Konstatuje se da nema napretka u slobodi medija.

Dokument poziva Komisiju i Savet da uključe Crnu Goru u zajedničku nabavku EU za vakcinaciju i dodele dovoljnu količinu COVID-19 vakcina građanima svih zemalja Zapadnog Balkana.

Takođe, zabrinutost je izražena i zbog uticaja pandemije na ekonomiju, a vlada se poziva da vodi odgovornu makroekonomsku i fiskalnu politiku s obzirom na visok javni dug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.