U trendu

EUSAIR:Usvojena izolska deklaracija koja jača Zapadni Balkan

IZOLA – Strategija Evropske unije za jadransko-jonski region (EUSAIR) je održala konferenciju za novinare u slovenačkoj Izoli na kojoj je usvojena izolska deklaracija država članica da dodatno intenziviraju saradnju u okviru regionalnih inicijativa, jačajući na taj način i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, saopštio je danas EUSAIR.

Na onlajn konferenciji su govorili ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar, komesarka EU za koheziju i reforme Elisa Fereira, državna sekretarka pri Kancelariji za razvoj i evropsku kohezionu politiku Vlade Slovenije Monika Kirbš-Rojs i ministarka spoljnih poslova Albanije Olta DŽaka.

Usvojena je deklaracija koja donosi ključne smernice za budućnost EUSAIR-a, a slovenački ministar Logar je podsetio da je proteklu godinu obeležila pandemija kovida-19, brojna ograničenja i niz društvenih, ekonomskih i političkih izazova u celom regionu, ali da to nije uticalo na uspešnost i krajnje rezultate slovenačkog predsedavanja EUSAIR-om.

Jedan od ključnih ciljeva predsedavanja, kako je kazao, bio je usmeren na poboljšanje kvaliteta života duž obala zajedničkog mora, kao i na generisanje napora u zaštiti životne sredine.

Logar je izrazio i zadovoljstvo što će predsedavanje EUSAIR inicijativom na specijalnoj ceremoniji sutra biti predato Albaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.