Filmske krađe na auto-putevima, žrtve nisu ni primetile bandu

Odvažna rumunska banda, koja je pljačkala kamione dok su punom brzinom išli auto-putem, uhvaćena je tokom operacije bez presedana.

U akciji su učestvovali policajci iz pet zemalja, saopštili su Evropol i rumunsko pravosuđe.

„Za takve krađe potreban je visok stepen uigranosti“, navodi se u saopštenju Evropola i dodaje da je u okviru policijske operacije uhapšeno 68 Rumuna.

Lopovi su kamione jurili s četiri vozila. Prvo vozilo bi se „lepilo“ za zadnji deo kamiona, i jedan od lopova se izvlačio kroz otvor krova vozila i lomio brave na zadnjim vratima teretnog dela kamiona. Potom je otvarao vrata, vadio robu iz kamiona i dodavao je saučesnicima.

Pripadnici bande u ostala tri vozila su usporavali kamion i sprečavali da mu putem priđu automobili koji su bili iza njega.

„Često vozači opljačkanih kamiona i drugi vozači nisu ni bili svesni šta se događalo“, saopštio je Evropol i ocenio da te krađe podsećaju na američku seriju akcionih filmova „Fast and Furious“.

Banda je tako ukrala robu vrednu više od 10 miliona evra u oko 150 napada, posebno noću i to u Francuskoj, Belgiji, Finskoj i Holandiji.

Po rumunskom tužilaštvu, 25 pripadnika bande je uhapšeno u ponedeljak na jugu te zemlje.

Pretresene su 73 adrese u Bukureštu i u još pet mesta Rumunije gde je nađen plen: stotinak telefona i laptopa, vrhunska kozmetika, odeća i obuća, kao i tri luksuzna automobila.

Trideset ostalih pripadnika bande je poslednjih meseci uhapšeno u Francuskoj, Španiji, Holandiji i Švedskoj, javlja Evropol.

(Beta/AFP)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.