U trendu

Garčević: Crna Gora ulazi u fazu neizvesnosti, DPS će nastaviti da pada

Pobeda Jakova Milatovića na predsedničkim izborima je očekivana ali Crna Gora ulazi u fazu neizvesnosti, ocenio je profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu Vesko Garčević.

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad Milatović osvojio je 60 odsto glasova u drugom krugu predsedničkih izbora.

Garčević vidi Milatovićev pokret Evropa sad kao političkog igrača koji nije ni politički niti ideološki jedinstven.

U tom pokretu, kazao je Garčević za Radio Slobodna Evropa, „imamo ljude koji su veoma nacionalistički nastrojeni a imamo i one koji, makar na retoričkoj ravni, imaju evropsku i evroatlantsku agendu“. „Uticaj Srpske pravoslavne crkve na politički život u Crnoj Gori nastaviće da jača jer će partije koje će doći na vlast u junu, nakon parlamentarnih izora, biti otvorene za takav uticaj“, rekao je on.

Pokret Evropa sad će, smatra Garčević, nastaviti da raste i najverovatnije će dobiti parlamentarne izbore 11. juna i premijera.

„Najverovatnije na parlamentarnim izborima 11. juna DPS po prvi put posle 30 godina neće biti pojedinačno najjača partija. Ako se duboko ne reformišu moguće su unutarpartijske podele koje mogu voditi i rascepu stranke“, navodi Garčević.

Uzrok pada DPS je, smatra on, u tome što se nije reformisao, niti je menjao retoriku.

„Promovisanje identitetskih pitanja kroz forsiranje ekskluzivnog crnogorstva je odbilo mnoge bivše glasače DPS. Partija nije naučila mnogo iz poraza 2020. i poraza na lokalnim izborima a građani DPS doživljavaju kao simbol korupcije“, navodi Garčević.

„Pokret Evropa sad je zapravo ponudila jednu novu vrstu populizma u regionu obećanjima o boljem životu i argumentima protiv dugogodišnje vlasti, izbegavajući teme koje su osetljive i po kojima je Crna Gora podeljena. Kada se osvoji vlast, takva politika više nije moguća“, naglašava Garčević.

Komentarišući kako će se pobeda Milatovića odraziti na spoljnopolitički kurs Crne Gore, Garčević kaže da će Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dati određeno vreme pokretu Evropa sad da vide o kakvom se profilu partije radi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar