U trendu

Glas Srpske: Samo petina službenika u Sudu BiH su Srbi

SARAJEVO – Natpolovičnu većinu od 95 službenika sa visokom stručnom spremom u Sudu BiH čine Bošnjaci, gotovo 60 odsto, dok je onih koji se izjašnjavaju kao Srbi 20 odsto, Hrvati 11,5 odsto, a kao ostali 9,4 odsto, piše banjalučki Glas Srpske.

Ovi podaci, precizira se, obuhvataju samo osobe zaposlene na neodređeno vreme, a njima nisu obuhvaćene sudije, predsednik suda i zaposleni sa nižom stručnom spremom.

Prema prebivalištu, čak 83,10 odsto zaposlenih ima prijavljeno prebivalištve u Federaciji BiH (FBiH), a svega 16,9 odsto u Republici Srpskoj. Prevedeno u brojeve, od 19 zaposlenih Srba, njih 16 dolazi iz Srpske, a troje sa prostora FBiH.

Šef Srpskog kluba u parlamentu BiH Nenad Stevandić kaže da podatak da samo 16 odsto zaposlenih dolazi sa teritorije Srpske dovoljno govori o Sudu BiH.

„Tako su se na izborima u devet kolena Bošnjaci izjašnjavali kao Srbi kako bi dobili neke funkcije, a tako će se verovatno dešavati i u Sudu BiH. Ljudi će se izjašnjavati kao Srbi da bi zauzeli srpske pozicije i bavili se odlučivanjem u ime srpskog naroda“, naveo je Stevandić.

Komentarišući navedene podatke delegat u Domu naroda Dušanka Majkić ukazala je da je problem to što Bošnjaci ne prezaju ni od čega.

„Prosto je neodrživ ovakav sistem, gde jedni otimaju nadležnosti i zauzimaju pozicije na štetu druga dva naroda – rekla je Majkićeva i dodala da se neravnopravnost u strukturi zaposlenih na nivou BiH iz političkih prenela i u pravosudne institucije.

Poslanik i član Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanja stanja u pravosuđu u BiH Branislav Borenović rekao je da nacionalna i entitetska zastupljenost moraju biti primenjivane i u pravosudnim pitanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.