U trendu

GodiĆĄnjica bombrdovanja sela Murina u Crnoj Gori

PODGORICA – Na danaĆĄnji dan pre 23 godine tokom NATO agresije na tadaĆĄnju SRJ bombardovano je selo Murino, u crnogorskoj opĆĄtini Plav, kada je poginulo ĆĄest osoba, od toga troje dece.

Oni su stradali na mostu koji je pogođen sa viơe projektila NATO snaga.

Tim povodom oglasio se novoizabrani premijer Dritan Abazović porukom da Vlada Crne Gore iskazuje pijetet prema nevino stradalima u Murinu a njihovim porodicama da pronađu snagu u prevazilaĆŸenju bola i tuge koje nose.

„Dok se danas prisećamo ovog tuĆŸnog događaja za Crnu Goru, vaĆŸno je poslati poruke o vaĆŸnosti pomirenja, zajedniĆĄtva i solidarnosti kako bi izgradili uspeĆĄniju budućnost za Crnu Goru i region“, napisao je Abazović na Tviteru.

Socijalističkanarodna partija, koja je deo nove crnogorske vlade, saopĆĄtila je da nije nikada niti će zaboraviti ĆŸrtve NATO bombardovanja u Crnoj Gori iz 1999. godine, kada je u malom mestu Murino stradalo ĆĄest civila, od kojih troje dece.

„U vreme velikih patnji naroda na prostoru ondaĆĄnje zajedničke drĆŸave Srbije i Crne Gore, izazvane NATO bombardovanjem, stradali su mnogi nevini ĆŸivoti. Imena Julije, Olivere, Miroslava, Milke, Vukića i Manojla zapisana su na spomen obeleĆŸju u Murini i u srcima njihovih najbliĆŸih“, naveli su iz SNP i poručuju da će ih pamtiti i klanjati se njihovim senima.

SNP, poručuju, ima moralnu obavezu da se sa dubokim pijetetom seća nevino stradalih ĆŸrtava u Murini i da makar rečju podseća na njih na dan njihovog stradanja pre 23 godine.

„Pred nama svima je i obaveza da čuvamo naĆĄu drĆŸavu i građane, da učinimo ĆŸivot boljim i lepĆĄim za neka buduća pokoljenja, kako se nikada viĆĄe ne bi ponovila 1999. godina, nikada i nikome. Slava ĆŸrtvama iz Murine i večni pomen“, naveli su iz SNP.

Lider Demokrata i bivơi predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić napisao je na Tviteru da se danas navrơavaju 23 godine od stravičnog bombardovanja malene varoơice Murino od NATO alijanse.

„Te dane i noći, kada sam gledao kako stradaju deca, moji vrĆĄnjaci, drugi neduĆŸni ljudi, a mi pokuĆĄavamo otići u ĆĄkolu okruĆŸeni bombama nikada ne mogu zaboraviti.“, napisao je Bečić

Istakao je da se ovaj zločin nikada viơe ne ponovi, da nevini nikada viơe ne stradaju, da “mali” ne ispaơtaju, da ratovi prestanu i nikad se viơe ne nastave.

„Slava murinskim ĆŸrtvama i svim nevino stradalima. Ćœiveo mir!“, napisao je Bečić.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio je da je narod u Crnoj Gori duĆŸan da pamti nevino stradale ĆŸrtve NATO agresije u Murinu.

„Na danaĆĄnji dan je u NATO agresiji bombardovana Murina. To je jedan od najteĆŸih momenata za naĆĄ narod u tom ratnom vremenu jer su poginula i neduĆŸna deca“, naveo je Mandić.

Poručio je da koliko god se mnogi iz bivĆĄeg reĆŸĆŸima trudili da se ovaj ratni zločin zaboravi, narod će pamtiti.

„Iako su se mnogi iz bivĆĄeg reĆŸima trudili da se zaboravi ovaj ratni zločin, narod Crne Gore je duĆŸan da pamti ove nevine ĆŸrtve“, napisao je Mandić na svom titer nalogu.

Oglasio se i poslanik Demokratske narodne partije Milutin Zogović porukom na Fejsbuku:

„Večni pomen nevino stradalim komĆĄijama i sugrađanima u zločinačkom bombardovanju Murine tokom agresije NATO na SRJ“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.