U trendu

Goldštajn: Ustaški totalitarizam se sada rehabilituje u Hrvatskoj

Hrvatski istoričar Slavko Goldštajn kritikovao je danas vlast u Zagrebu zbog toga što uopšte nije intervenisala povodom postavljanja spomen ploče u Jasenovcu sa uklesanim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, a za premijera Andreja Plenkovića je rekao da to nije učinio iz oportunizma.

„Ja sam očekivao da će vlada intervenisati. Ustaški totalitarizam se sada rehabilituje. Na ovaj način mi ćemo imati poplavu toga, ako se to nastavi. Dok komisija (čije formiranje je najavio Plenković) ne počne da radi, već ćemo imati poplavu takvih ustašoidnih znakova koji kompromituju Hrvatsku“, rekao je Godštajn.

Potvrdio je za regionalnu N1tv da predstavnici Koordinacije jevrejskih opština upravo zbog ovakvih primera neće učestvovati na tradicionalnom skupu sećanja koje 27. januara organizuje Vlada Hrvatske, a povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

„Ako je isto U i ZDS i crvena zvezda, o čemu diskutujemo“, zapitao je Goldštajn.

Podsetio je da je i pre postavljanje spomen ploče pripadnicima HOS u Jasenovcu sa spornim ustaškim natpisom i dodao bilo određenih sporova oko Jasenovca, ali, kada se ploča pojavila, kaže da je očekivao da će vlada intervenisati, kao što je to pre desetak godina bilo u Slunju, kada je za vreme vlade tadašnjeg premijera Ive Sanadera uklonjena postavljena ploča Juri Francetiću.

„Očekivao sam da će isti potez napraviti i Plenković“, naveo je i dodao da „sada ovo kašnjenje vlade postaje, „neću reći fatalno, ali jako opasno za Hrvatsku“.

Na pitanje šta misli zašto Plenković nije uklonio ploču HOS-a, odgovora: „Zbog oportunizma“.

„Mrtvima koji su poginuli treba podići spomenik, ali ne ustaškog karaktera“, ističe.

Goldstein upozorava da se u hrvatskom društvu rehabilituje ustaštvo.

„Ustaška ideologija koja se rehabilituje u nekim postupcima, ne mislim da to neko radi direktno onako kakva je bila NDH – koljačka i zločinačka, ali elementi tog režima su nešto što prodire u raznim vidovima i preti svakim daljnim korakom kompromituje Hrvatsku u svetu u zemlji“, ističe.

Hrvatsko društvo je, prema njegovim rečima, podeljenoi na ustaše nostalgičare i jugonostalgičare, ali je u komunizmu, pogotovo 70-ih godina, bilo neuporedivo manje opasnosti neogo od ustašoidnosti.

Komentarišući jačanje desnice u Evropi, Goldštajn upozorava:

„Hrvatska je deo šire priče, ali i delomično i izuzetak, a izuzetak je zbog odnosa sa Srbijom – zbog reahabilitacije Draže Mihailovića koja izaziva bes Hrvata i, s druge strane, “Za dom spremni“ koji izaziva bes Srba, a to postaje jedno vrzino kolo koje može biti pogibeljno čak do jednog rata“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar