U trendu

Golić: HR da preispita odluku o nuklearnom otpadu

SARAJEVO – Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izrazila je danas uverenje da će Hrvatska još jednom preispitati svoju odluku o odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, ukoliko želi dobre odnose sa BiH.

Ona je nakon razgovora s ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadakom rekla da se Hrvatska u odluci da izabere tu lokaciju u blizini granice dve zemlje vodila time što je to područje slabo naseljeno, pretežno srpskim stanovništvom, koje je u većini proterano tokom rata, a nisu se vodili time da je sa druge strane granice ugroženo više od 200.000 ljudi koji se pretežno bave proljoprivredom i pčelarstvom.

Golićeva je podsetila da je Vlada RS proglasila Park prirode „Una“, što je dobar mehanizam zaštite tog područja koji se nalazi u neposrednoj blizini Trgovske gore i napomenula da se taj park prirode nastavlja na Nacionalni park „Una“ u Federaciji BiH.

Kako prenosi sarajevska TV N1, Crnadak, koji će sutra u Beču učestvovati u radu skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je da će državna delegacija o ovom problemu upoznati u direktnom razgovoru generalnog sekretara te agencije.

Dodao je da će delegacija BiH izneti čvrste agrumente i detaljno obrazložiti zašto odlagalište ne treba da bude na Trgovskoj gori, nego da treba naći neko bolje rešenje.

Crnadak je najavio da će o tom pitanju uslediti i razgovori sa ministrima inostranih poslova Slovenije i Hrvatske, koje zajedno koriste energiju iz nuklearne elektrane Krško.

(Tanjug)

Napišite komentar