U trendu

Gordana Tadić nova glavna tužiteljka Tužilaštva BiH

SARAJEVO – Gordana Tadić izabrana je danas za novu glavnu tužiteljku Tužilaštva BiH.

Tadićeva je izabrana na sednici Visokog sudskog i tužilačkog veće (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Obraćajući se nakon izbora, Tadić je VSTV-u kazala da joj je najveći dosadašnji uspeh to što je stabilizovano Tužilaštvo BiH, preneo je sarajevski ortal Klix.

Tadićeva je od početka slovila za favorita, a njen dosadašnji mandat ostaće, kako se navodi, upamćen po odbijanju optužnice u slučaju sprovođenja neustavnog referenduma o Danu Republike Srpske, kao i nepodizanju optužnice protiv zvaničnika Reublike Srpske Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Nedeljka Čubrilovića zbog organizacije referenduma o obeležavanju Dana RS, navodi portal.

Gordana Tadić je rođena 1962. godine u Živinicama. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit položila je 1995. godine. Po završetku studija do 1996. godine radila je u privredi.

Za tužiteljku Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog veća Bosne i Hercegovine od 20. novembra 2013.

Obavljala je dužnost zamenice glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i šefice Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ima više od 20 godina tužilačkog staža, od kojih je dve godine zamenica glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.