U trendu

Govedarica: Prevara je suština Dodikove politike

Šef Srpske demokratske stranke (SDS), Vukota Govedarica, izjavio je danas u Skupštini Republike Srpske (RS) da je „prevara“ suština politike predsednika RS Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Govedarica je rekao da Dodik Skupštinu RS tretira kao „svoju igračku, s kojom radi šta hoće“, i da je dve godine krio odluku o sprovodjenju referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH.

„Sakrili ste odluku, sram da vas bude!“, kazao je Govedarica na sednici Skupštine RS, na kojoj se raspravlja o predlogu vladajuće koalicije da se suspenduje sprovodjenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

On je istakao da je poznato da gradjani RS nemaju pozitivno mišljenje o državnom Sudu i Tužilaštvu, ali je upitao Dodika šta će uraditi dan posle referenduma, podsetivši da je isto pitanje postavio i u julu 2015. godine kada je doneta odluka o ovom referendumu.

„Hoćete li suspendovati odluke Suda BiH, pustiti osudjene ljude koji su u zatvoru u RS, dati im čvrste garancije da se ne odazivaju na pozive Suda i Tužilaštva BiH i šta ćete s onima protiv kojih se vode istrage?“, pitao je Govedarica.

On je ocenio da je Dodik počeo da radi protiv Suda i Tužilaštva BiH tek kada je državno pravosudje počelo da se bavi njime, optuživši ga za „nagodbe“ sa pravosudnim institucijama biH.

„Danas se krijete iza opozicije, gde vam je politički karakter!?“, kazao je on, optuživši Dodika da je zbog sebe spreman da žrtvuje Republiku Srpsku.

Celog dana traje rasprava poslanika i predsednika RS, tokom koje su iznete mnogobrojne medjusobne optužbe, uvrede, informacije iz privatnog života, te pominjani članovi porodica.

Iz opozicionog NDP-a su predložili amandman u kojem se navodi da je stvarni razlog za stavljane van snage odluke o referendumu, to što bi njegovim sprovodjenjem RS bila izložena ozbiljnim sankcijama EU i SAD, te da se više ne predlažu odluke bez garancije da će biti sprovedene.

Klubovi poslanika SNSD, DNS, Socijalističke partije i Srpskog demokratskog srpskog kluba zatražili su posebnu sednicu parlamenta o suspenziji referenduma, dok su protiv predloženog dnevnog reda bili poslanici stranaka opozicije – SDS, PDP i NDP.

Dodik je kazao da odluka o referendumu treba da bude povučena na neodredjeno vreme, a da se u medjuvremenu obezbedi nacionalni konsenzus i posle izbora u oktobu 2018. godine ponovo aktivira odluka o sprovodjenju referenduma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.