U trendu

Grabar-Kitarović: Hrvatska pruža Srbiji ruku mira i saradnje

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Iloku da Hrvatska pruža ruku mira i saradnje Srbiji i izrazila nadu da u toj zemlji ima iskrenog sagovornika.

Grabar-Kitarović je na prijemu koji je u Iloku organizovala povodom 20. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i 26. ogodišnjice medjunarodnog priznanja Hrvatske rekla da je „Hrvatska bila i biće faktor mira i saradnje sa svima koji to žele“.

„Stojeći nadomak granice s Republikom Srbijom mi i danas našim susedima pružamo ruku mira i saradnje u nadi da u Srbiji imamo iskrenog sagovornika u procesu nalaženja odgovora na otvorena bilateralna pitanja, kao i za saradnji u svim pitanjima i novim izazovima kojima nas može izložiti budućnost“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je govoru povodom mirne reintegracije rekla da „hrvatski narod nije želeo rat niti žrtve, te da je zato tadašnje državno rukovodstvo prihvatilo plan mirne reintergracije kao zalog pomirenja i zajedničkog života svih koji Hrvatsku smatraju svojom domovinom“.

Hrvatska predsednica je rekla da podržava evroatlanske integracije svih država jugoistočne Evrope i da želi unapredjenje medjususedskih odnosa.

Ona je dodala da su neki od tih odnosa i dalje „opterećeni sećanjima i traumama rata koje treba zalečiti iskrenom saradnjom i otvorenim dijalogom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.