Građani Bihaća blokirali ulaz u Prihvatni centar „Bira“

BIHAĆ – Građani Bihaća okupili su se danas pred ulazom u nedavno zatvoreni Prihvatni centar „Bira“ u središtu grada, kako bi sprečili povratak prve grupe migranata iz kampa na lokalitetu Lipa.

Oko 16.00 sati, tri transportna vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM) sprečena su da uđu u prostor ovog zatvorenog migracionog centra, ali još nema zvanične potvrde da je u njima bilo pedesetak korisnika usluga kampa „Lipa“, kao što tvrde okupljeni građani.

Vozilima je sprečen ulazak, ali nije bilo većih incidenata, odnosno narušavanja javnog reda i mira, a sve se odigralo pod kontrolom policijskih službenika, prenosi Fena.

Današnji protest je organizovan nakon vesti da su članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK), posle sastanka potvrdili da su iz Ministarstva bezbednosti Bosne i Hercegovine dostavljene instrukcije za ponovno privremeno otvaranje Migracionog centra „Bira“, do završetka građevinskih radova u potvrđenom Prihvatnom kampu „Lipa“.

Povratku oko 1.200 korisnika usluga kampa „Lipa“ u migracioni centar smešten u užoj gradskoj zoni, oštro se protive i predstavnici gradske, odnosno kantonalne vlasti u tom delu BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.