Gradjani Djevdjelije glasali protiv otvaranja rudnika zlata

Gradjani Djevdjelije izjasnili su se na referendumu velikom većinom glasova protiv otvaranja rudnika zlata na teritoriji tog gradića na jugoistoku Makedonije.

Prema prvim informacijama Opštinske izborne komisije i gradjanskog udruženja „Spas za nas“, protiv otvaranja rudnika zlata na planini Kožuv glasalo je 13.097 gradjana ili 99,1 odsto od ukupnog broja izašlih na referendum, dok su „za“ zaokružila samo 154 gradjanina.

Brojni meštani Djevdjelije, prema lokalnim medijima, proslavili su rezultate referenduma, a njegovi inicijatori iz udruženja „Spas za nas“ koje se protivi otvaranju rudnika, izrazili su zadovoljstvo ocenjujući da su gradjani odabrali život i čistu životnu sredinu.

„Grad se ujedinio protiv zla“, „Produžićemo i dalje ako bude potrebno“, deo je komentara objavljenih na društvenim mrežama nakon izjašnjavanja protiv otvaranja rudnika koji za odvajanje zlata koristi cijanid.

Na referendum je izašlo više od 70 odsto upisanih birača na teritoriji Djevdjelije, što znači da je referendum uspeo i da su rezultati obavezujući. Prema Zakonu o mineralnim sirovimama za otvaranje rudnika neophodna je saglasnost lokalnih vlasti.

Dve kompanije registrovane u Kanadi su od makedonske vlade dobile koncesije za geološko ispitivanje zemlje na lokacijama Konjska reka i Konjsko kod Djevdjelije. Za tri godine, koliko obavljaju istraživanja, pokazalo se da je zemljište bogato zlatom i da ga ima mnogo više nego u rudniku „Ilovica“ na području susedne Strumice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.