U trendu

Gradonačelnici najvećih hrvatskih gradova biraće se u drugom krugu

Gradonačelnici najvećih hrvatskih gradova biće izabrani u drugom krugu izbora za dve sedmice jer nijedan od kandidata u nedelju nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na lokalne izbore.

U Zagrebu će snage u drugom krugu odmeriti kandidat zeleno-leve koalicije Tomislav Tomašević (39), koji je uverljivi pobednik prvog kruga s osvojenih 45,15 odsto glasova (147.631 glas) i drugoplasirani Miroslav Škoro (59) iz desnog Domovinskog pokreta s 12,16 odsto glasova (39.789).

Tomašević je u govoru u izbornoj noći istakao da su gradjani Zagreba glasali za promene, za pravednije i transparentnije upravljanje gradom koji je 20 godina vodio nedavno preminuli gradonačelnik Milan Bandić. On je naglasio da je potrebno još „pola koraka da se grad oslobodi od korupcijske hobotnice“.

Škoro je u prvoj reakciji na rezultate izbora najavio oštru ideološku kampanju rekavši da će se suprotstaviti „naletu levice koja želi da osvoji grad Zagreb“.

„To nije ni zeleno ni levo, to je ekstremno levo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu tako mi Bog pomogao“, rekao je Škoro.

Lista „Možemo“ osvojila je najviše glasova i za zagrebačku Gradsku skupštinu, gotovo 41 odsto i osvaja 23 od 47 mandata. Očekuje se koalicija sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) koja je osvojila pet mandata, pa bi te dve stranke levice trebalo da imaju stabilnu većinu u gradu.

Zanimljivo je da je „Možemo“ osvojio najviše glasova u 16 od 17 zagrebačkih četvrti.

Novog gradonačelnika dobiće i Split gde je iznenadjenje priredio kandidat Centra Ivica Puljak, koji u drugi krug ulazi kao prvoplasirani. Puljak je osvojio 26,82 odsto glasova (17.500) , dok je drugoplasirani kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vice Mihanović s 23,23 odsto (15.159).

U Rijeci su u drugi krug ušli kandidat Marko Filipović iz SDP s osvojenih 30,25 odsto glasova i kandidat grupe gradjana Davor Štimac sa 16,10 odsto.

U Osijeku je uverljivu pobedu ostvario Ivan Radić iz HDZ s 38,69 odsto, ali će morati u drugi krug s Berislavom Mlinarevićem iza kojeg stoje Domovinski pokret i Most sa 19,63 odsto glasova.

Brojni gradonačelnici, načelnici i opštinski načelnici, ali i župani, biraće se u drugom izbornom krugu za dve sedmice, medju ostalim, gradonačelnici Šibenika, Zadra, Dubrovnika, Karlovca, Pule i Siska.

Zanimljivo će biti u Vukovaru gde će u drugom krugu snage odmeriti sadašnji gradonačelnik Ivan Penava, iza kojeg stoji Domovinski pokret, i kandidat HDZ Nikola Mažar.

Za zamenika gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine u Vukovaru je izabran Srdjan Kolar iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

U mestima gde su značajnije prisutne, predstavnici nacionalnih manjina biraju zamenika opštinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz svojih redova. Većinu mesta za srpsku nacionalnu manjinu osvojili su predstavnici SDSS koja je na državnom nivou u koaliciji s HDZ.

Što se tiče izbora za gradska veća, HDZ je osvojio većinu u 11 većih gradova, medju ostalim, Osijeka, Splita, Dubrovnika, Šibenika i Siska, SDP u Rijeci i Koprivnici, a Možemo u Zagrebu.

U Hrvatskoj su u nedelju glasalo za opštinska i gradska veća i županijske skupštine, a direktno i za gradonačelnike, načelnike opština i župane.

Na mandat od četiri godine biralo se ukupno 425 opštinskih i 127 gradskih veća, 20 županijskih skupština i skupština Grada Zagreba, opštinski načelnici, gradonačelnici i župani, kao i oko 70 njihovih zamenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u opštinama u kojima su Hrvati manjina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar