najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gradonačelnik Ljubljane: Fascinira me Beograd na vodi

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković izjavio je da je fasciniran projektom Beograd na vodi i da se raduje što će tokom posete našem glavnom gradu danas moći da vidi kako napreduju radovi.

Janković je u izjavi za Tanjug izrazio veliko zadovoljstvo zbog saradnje dva grada i naveo da je ponosan što je Ljubljana drugi grad sa kojim je Beograd pobratimljen posle Čikaga.

Evropska komisija za zaštitu životne sredine proglasila je glavni grad Slovenije za zelenu prestonicu Evrope za 2016. godinu. Tom titulom se nagrađuju napori i posvećenost gradova za unapredhenje urbane sredine i podizanje svesti o nužnosti da se preduzmu mere za promenu klime na nivou grada.

Za gradonačelnika Ljubljane to je najviša nagrada koju grad može da dobije zbog čega ne krije zadovoljstvo navodeći da je ponosan, kako na svoje saradnike, tako i na sugrađane.

“Ako ova planeta misli da preživi, onda će morati svi gradovi na svetu da prihvate pravila Zelene prestonice tako da sačuvamo planetu od klimatskih promena”, rekao je Janković.

Ljubljana je ovom titulom, kako kaže, postala grad prepoznatljiv u ovom delu Evrope.

“Evropska komisija kad nas je izabrala rekla je da smo dali najviše promena u najkraćem vremenu u pravom smeru i da moramo tu dobru praksu deliti sa drugim gradovima”, naveo je Janković.

Na pitanje da li će to iskustvo preneti čelnicima srpske prestonice, Janković odgovara potvrdno i kaže da je u kontaktu sa gradonačelnikom Beograda Sinošom Malim.

“Mi smo na svaki način spremni, ali pitanje šta ko od toga uzima. Svako mora da nađe svoj put, ali tih pravila se moramo držati ako želimo da planeta opstane”, rekao je Janković.

Ključ za uspeh jednog grada za gradonačelnika Ljubljane nalazi se u zajedničkom angažmanu gradskih vlasti i građana.

O svojim iskustvima na čelu Ljubljane, Janković je pričao studentima na Fakultetu političkih nauka na tribini “Ljubljana – put do zelenog grada Evrope”.

“Kad sam pre deset godina pobedio na prvim izborima ništa nisam znao o politici grada. Otvorili smo kancelariju, pitali ljude šta im treba i kad smo to saznali napravili smo program”, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, vizija, strategija, ciljevi – tri su ključne reči za uspeh.

“U principu treba pitati građane da li im kvalitet života raste ili ne. I to je ključno pitanje”, zaključio je Janković koji je četiri puta biran za gradonačelnika Ljubljane.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike