U trendu

Granica HR i CG na Prevlaci ponovo aktuelna

ZAGREB – Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman otputovaće krajem ove sedmice u Crnu Goru, ali zasad nema informacija da će granica dveju država biti jedna od tema, iako ju je crnogorska strana ponovno otvorila u kontekstu pregovora s EU i stava Unije da “više ne želi uvoziti granične probleme”, piše zagrebački Večernji list.

List podseća da su 2002., nakon odlaska snaga UNMOP-a, promatračke misije na Prevlaci, dve države potpisale privremeni protokol o granici koji je i danas na snazi.

Dodaju da je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nezadovoljan protokolom jer se u tekstu kaže da je kopnena granica de facto rešena, dok se o morskoj treba razgovarati i definitivno je utvrditi.

Crna Gora, piše list, smatra da su predmet spora i kopnena i morska granica.

„To je neslaganje i glavni razlog zbog kojeg nisu uspeli dosadašnji pokušaji definitivnog razgraničenja“, rekao je Krivokapić, podseća Večernji.

Granica na kopnu, po hrvatskom shvatanju, više ne bi trebalo d bude sporna iako je i ona po protokolu utvrđena kao privremena crta razgraničenja.

Ona, ukazuje se, sledi bivšu republičku granicu, a hrvatski je stav u svim teritorijalnim sporovima s državama bivše Jugoslavije isti – republičke granice u trenutku osamostaljenja postale su državne.

Međunarodno pravo podržava taj stav, kao i zaključci Badinterove komisije koja je u svom mišljenju broj 3 potvrdila da se to načelo primenjuje u slučaju raspada Jugoslavije, navodi list.

Crnogorski premijer spominje, kažu, mogućnost slanja spora na Arbitražni sud, ali to za Hrvatsku – nakon iskustva sa Slovenijom – nije opcija.

„Imamo i komisiju za granicu koja deluje i uvek smo spremni da obnovimo te razgovore. Naprotiv, smatramo da bi pitanje razgraničenja trebalo biti razrešeno u kraćem razdoblju jer nema razloga ni potrebe da dve susedne zemlje ne bi mogle da reše granicu u skladu s međunarodnim pravom“, saopštili su iz hrvatskog MVEP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.