Grčka će učiniti sve da od Berlina naplati ratnu odštetu

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da će sve učiniti da Grčka od Nemačke naplati odštetu za nacističku okupaciju.

„Prvi put imamo nacionalnu strategiju“ da se podrži zahtev Atine uprkos kategoričnom odbijanju Berlina, rekao je Cipras u selu Komeno, na severozapadu zemlje tokom komemoracije nemačkog masakra civila 1943. godine.

Nacisti su u tom selu u znak odmazde zbog podrške partiozanima, ubili 317 civila 16. avgusta 1943. godine, a potom od decembra 1943. do juna 1944. masakrirali stanovnike druga dva sela, Kalavrite i Distoma.

„Grčka će učiniti sve na diplomatskom nivou i ako je potrebno i na zakonski način“, rekao je premijer podsećajući na izveštaj podnet u julu grčkom parlamentu o pitanju nemačke ratne odštete.

U izveštaju parlamentarnog odbora se pominje cifra od 269,5 milijardi evra koju bi Grčka tražila zbog štetu tokom nacističke okupacije. Grčka vlada je polovinom 2015. godine pominjala 278,7 milijarde evra.

Pitanje nemačke ratne odštete Grčkoj pravno je nerešeno već nekoliko decenija. Nemačka je od 1941. do 1945. držala Grčku pod okupacijom. Za to vreme Grčka je morala da Nemačkoj da jednistven prinudni „zajam“ kojim je okupatoru plaćanje troškova svoje okupacije, i da se u korist Nemačke odrekne svojih rezervi zlata.

Takodje, tu je i pitanje kompenzacija za uništenu infrastrukturu i odšteta gradjanima za štetu tokom nacističke vlasti.

Nemačka je 1960. platila Grčkoj 115 miliona maraka (oko 27,5 miliona tadašnjih američkih dolara), posle čega je odbila bilo kakve dalje isplate uz argument da je time podmirila svoje dugove.

Pitanje te odštete pokrenuto je ponovo od 2010. godine u Grčkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.