Grčka paralisana novim štrajkom

Grčka je danas paralisana novim 24-očasovnim štrajkom na koji su pozvali sindikati privatnog i javnog prevoza koji se bune protiv nacrta zakona o „deregulaciji tržišta rada“, reforme koju je nova vlada obećala kako bi podstakla rast.

To je drugi štrajk u sedam dana protiv vlade premijera Kirijakosa Micotakisa, koja je na vlast došla u julu.

Nova vlada je obećala „novu eru“ za investicije u Grčku i rast veći od dva odsto u narednim godinama.

Brodovi su danas ostali ukotvljeni i ne postoji pomorska veza kontinentalnog dela zemlje s egejskim i jonskim ostrvima jer su mornari napustili plovila na poziv svog moćnog sindikata.

U Atini vlada saobraćajni kolaps zbog štrajka radnika metroa, a vozači autobusa i tramvaja su jutros napustili radna mesta. Sindikati traže „potpisivanje kolektivnih ugovora“.

Štrajku se pridružila i Federacija novinara pa tako Grci tokom 24 sata neće moći da čuju vesti na radiju ili televiziji.

Usled štrajka su danas ostale zatvorene banke a ne radi ni železnica. Železnički saobraćaj izmedju Atine i medjunarodnog aerodroma „Elefterios Venizelos“ neće biti uspostavljen do četvrtka tokom noći.

Konfederacija radnika u privatnom sektoru pozvala je na okupljanje u centru Atine da bi se osudilo „gašenje kolektivnih ugovora i gušenje sindikata“.

Prema nacrtu novog zakona, predvidjeno je da se štrajk može početi samo ako za njega glasa više od 50 odsto prisutnih na skupštini sindikata.

Sindikati se protive i zakonu usvojenom u avgustu, u sezoni godišnjih odmora, kojim se „omogućava otpuštanje“ u privatnom sektoru.

Konfederacija zaposlenih u javnom sektoru, koja je sprovela štrajk prošlog utorka i poremetila rad bolnica, škola i sudova i na demonstracijama okupila više od 7.000 ljudi, ponovo je pozvala na obustavu rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.