U trendu

Grčka: Požari i danas u Fokidi i na Peloponezu

ATINA – Slabljenje vetra tokom noći pomoglo je grčkoj vatrogasnoj službi da obuzda nekoliko požara u različitim delovima zemlje, iako jutros vatrogasci još uvek vode bitku sa vatrenom stihijom u Fokidi i na Peloponezu.

Prema podacima Vatrogasne službe, samo u ponedeljak su izbila 52 požara, izazvana jakim vetrom i visokim temperaturama, prenosi grčki list Katimerini.

Jedan od tih je požar u podnožju planine Parnasos u Fokidi, gde vatra i danas gori kroz područje pod maslinjacima i deli se na više frontova dok se probija ka moru.

„Tokom noći pomoglo nam je slabljenje vetrova. Zabrinuti smo zbog fronta od Itee do Agie Eftimije“, rekao je zamenik guvernera Jorgos Delmozos.

On je dodao da se danas očekuje pojačana vazdušna podrška u daljem suzbijanju požara.

Kako je saopšteno iz Vatrogasne službe, na gašnjenju požara je angazovano 140 vatrogasaca sa 43 vozila, dok iz vazduha pomažu četiri aviona i helikopter.

Avioni za gašenje požara takođe su angažovani u Kranidi u Argolidi na severnom Peloponezu, gde je u ponedeljak morao da bude evakuisan hotel.

Na tom području trenutno deluju 63 vatrogasca, 18 vozila, dva aviona i helikopter.

Borba sa požarom je i u okrugu Iliji na Peloponezu, a u ponedeljak vatra se približila selu Lata, gde je izdato naređenje za evakuaciju, a na gašenju učestvuje 195 vatrogasaca sa 48 vozila, kao i letelica.

Još jedan požar koji je juče izbio na Svetoj Gori u šumovitoj oblasti je lokalizovan, a na licu mesta delovao je helikopter iz vazduha, dok se na terenu bori još 46 vatrogasaca i 16 vozila.

Očekuje se još jedan težak dan, jer prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, na snazi je upozorenje na povećan rizik od šumskih požara četvrti dan zaredom.

U ponedeljak popodne izbio je požar na Zakintosu, u šumovitoj oblasti u oblasti Kambi, na severnoj strani ostrva, koji gasi 30 vatrogasaca sa 12 vozila, avionom i dva helikoptera.

Posebna opreznost biće potrebna i danas, jer se veoma visok rizik od požara predviđa u regionima Atike, Centralne Grčke, Peloponeza, Zapadne Grčke i Severnog Egeja, navodi Katemerini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.