U trendu

Grčki list: Turska ulazi u veliki period nestabilnosti

Rezultat današnjeg referenduma o izmeni Ustava Turske „najavljuje veliki period nestabilnosti“, komentariše vodeći grčki list, konzervativni „Katimerini“.

„Ono što se računa jeste da je predsednik Tajip Redžep Erdogan pobedio i da će moći da vlada pomoću novog, autarkičnog predsedničkog sistema“, navodi večeras atinski list na svom sajtu.

Medjutim, piše dalje, „ne mogu se ignorisati mala razlika u glasovima (za i protiv izmene Ustava), prigovori opozicije i poraz koji je Erdogan pretrpeo u velikim gradovima“.

„Već samo pogled na mapu rasporeda glasova jasno pokazuje dve Turske  –  jednu primorsku, velikih urbanih centara i Kurda, i drugu u kojoj je sva ostala zemlja“.

„Posle referenduma Turska se lako može naći na pragu gradjanskog rata“, a „za megalomaniju Sultana nema sigurnosnog ventila“, smatra grčki list.

Optimisti se nadaju da Erdoganova tek marginalna prevaga na referendumu „može uticati da on bude umeren i razuman“, ali „nedavna zbivanja bi trebalo da su uverila sve da ga svaki nepovoljan dogadjaj gura u sve autarkičniju vladavinu, a mnogo puta i u paranoju“, piše u komentaru.

„Evropski i američki zvaničnici su hteli njegovu čistu pobedu, ne zato što im je simpatičan, ili što se s njim lako sporazumevaju, nego jer strahuju od destabilizacije Turske, medjutim to će, kako sve ukazuje, biti glavni scenario narednih godina“, zaključuje komentator „Katimerinija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar