U trendu

Grčki parlament glasao za ratifikaciju Pristupnog protokola NATO i Makedonija

Većina poslanika u grčkom parlamentu glasala je večeras za Pristupni protokol NATO i Makedonije, što je poslednja etapa grčko-makedonskog dogovora o promeni imena u Severna Makedonija.

Grčki parlament je glasao za ratifikaciju Pristupnog protokola sa 153 glasa za, 140 protiv i jednim uzdržanim.

„Želim dobrodošlicu Severnoj Makedoniji, prijateljskoj državi Grčke, zemlji koja treba da bude saveznik u našim naporima za uspostavljanje bezbednosti, stabilnosti i mira u regionu“, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras u parlamentu.

Nacrt Zakona o ratifikaciji pristupnog protokola NATO sa Makedonijom podnet je grčkom parlamentu 6. februara, istog dana kada su ambasadori 29 zemalja članica potpisali taj protokol u Briselu, u prisustvu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i šefa makedonske diplomatije Nikole Dimitrova.

Po potpisivanju Pristupnog protokola, Makedonija stiče pravo učešća na sastancima NATO, ali bez prava glasa, a pununopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u svojim parlamentima ratifikuju protokol.

Grčka koja je gotovo tri decenije blokirala proces evroatlantske integracije Makedonije zbog spora oko imena, prva je NATO članica koja je ratifikovala Pristupni protokol.

Prema očekivanjima diplomata, Makedonija bi mogla da postane punopravna članica na samitu NATO u decembru u Londonu.

Prema dogovoru Makedonije i Grčke, Makedonija bi u roku od sedam dana i formalno trebalo da promeni ime u Severna Makedonija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар