U trendu

Greškom imao 10 puta veću penziju, ovoliko novca mora da vrati

Vojnog penzionera iz okoline Pljevalja M.A, koji je greškom Fonda PIO 11 godina primao desetostruko veću penziju nego što mu pripada, a da na to nije reagovao, to će sada koštati 155 500 evra.

Ovo je odluka Osnovnog suda u Pljevljima iz jula prošle godine, koju je krajem januara potvrdio bjelopoljski Viši sud, a nedavno i Vrhovni sud po tužbi Fonda PIO, koji je na ime sticanja bez osnova od ovog penzionera prvobitno tražio 171,1 hiljadu evra, koliko je utvrđeno da mu je preplaćeno od 2007. do 2018. godine, prenose crnogorski mediji.

Ovaj penzioner je rešenjem Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika od 15. avgusta 2007. godine ostvario pravo na invalidsku penziju od 822,52 evra umesto 82,25 evra.

Fond PIO je nakon izmena zakona, po službenoj dužnosti, pokrenuo postupak za određivanje novog iznosa invalidske penzije, pa mu je početkom 2011. godine taj iznos čak povećan na 1.103 evra.

Nakon što je, 11 godina kasnije, ova greška utvrđena, Fond PIO je u oktobru 2018. godine poništio prethodna rešenja kojima su mu određene penzije.

Fond je tražio povraćaj novca s kamatama, ali je sud odbio da dosudi kamate u iznosu od 61,8 hiljada evra navodeći da je penzioner postao nesavestan od momenta podnošenja tužbe za povraćaj sredstava, a ne od momenta kada je stekao imovinu bez pravnog osnova.

Utvrđeno je da je nastupila zastarelost potraživanja za period od 2007. do februara 2009. godine, pa je obavezan da umesto 171,1 hiljadu vrati 155,5 hiljada evra.

Njegov advokat je tvrdio da penzioner nijednom svojom radnjom nije doprineo da mu se penzija isplaćuje u ovolikom iznosu, već je novac isplaćivan u visini koju je utvrdio sam Fond i da je neprihvatljivo da penzioner plaća tuđe greške, a da Fond PIO ne snosi nikakve posledice, tim pre što tuženi nijednog momenta nije sumnjao u regularnost donetih rešenja.

Ipak, sud je ove navode ocenio neosnovanim i potvrdio prvostepenu presudu pljevaljskog suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)