U trendu

Grlić Radman o izjavi Vulina: Osvajačke politike su poražene

ZAGREB – Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova poslova Gordan Grlić Radman izjavio je večeras, povodom navoda srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina o srpskom svetu, da su takve, kako se izrazio, „osvajačke politike“ poražene.

Vulin je prethodno rekao da događaji na Cetinju jasno govore koliko je bitno da svi Srbi budu složni i da uvek nastupaju kao jedinstven politički narod i poručio da je zadatak ove generacije političara da stvori „srpski svet“ da bi zaštitio Srbe.

Grlić Radman je, obraćajući se novinarima, upitao „šta bi to (srpski svet) trebalo da znaci“, prenosi Hina.

„Sve one invazivne, osvajačke, hegemonističke politike su poražene. Ovde nema mesta takvim politikama i mi ćemo se snažno braniti protiv bilo kakvih njihovih oblika“, poručio je hrvatski ministar.

On je dodao da oživljavanje tih politika nije u interesu EU niti međunarodne zajednice koja je danas suočena s velikim izazovima.

Situaciju u Crnoj Gori opisao je kao „dublju priču“ iako se ona, kako je naveo, stavlja u kontekst „pravoslavnog pitanja“.

On je, ne precizirajući na šta misli, rekao da „uticaj trećih zemalja nije dobrodošao ako u sebi ima narav osvajačkih i ratnohuškačkih politika“, koje su se, kako tvrdi, u nedelju mogle videti u Crnoj Gori.

Poručio je još da se nada da će se situacija smiriti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.