U trendu

Gruevskom odbijena žalba i potvrdjeno rešenje o odlasku u zatvor

Krivični sud u Skoplju potvrdio je danas kasno popodne rešenje kojim se poslaniku i bivšem premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom odbija odlaganje odsluženja zatvorske kazne.

Kako je saopšteno, Krvični savet Odeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda „Skoplje 1“ odbacio je žalbu Gruevskog i potvrdio rešenje sudije za izvršenje sankcija kojim se odbija molba za odlaganje služenja zatvorske kazne od dve godine.

To rešenje o upućivanju u zatvor u Skoplju na izdržavanje dvogodišnje kazne je poslato Gruevskom i kako se ističe, „izvršno je odmah po prijemu“.

Gruevski je prema uputnom aktu trebalo da se u zatvor u skopskom naselju Šuto Orizari javi najkasnije do 8. novembra, ali je ta obaveza odložena do završetka žalbenog roka i odluke Krivičnog saveta.

Gruevski je pravosnažno osudjen na dve godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog „mercedesa S 600 gard“ 2012.  godine kada je bio premijer.

U tom sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osudjena tadašnja ministarka unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankulovska, dok je njen pomoćnik Djoko Popovski pravosnažno osudjen na četiri i po godine.

Za kupovinu luksuznog automobila plaćenog skoro 600.000 evra se saznalo 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem je Gruevski od tadašnje ministarke Jankulovske tražio da njeno Ministarstvo unutrašnjih poslova kupi „mercedes“ koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.