U trendu

Hapšenje u Hrvatskoj zbog pretnji premijeru

Mladić od 21 godinu prekjuče je priveden na području Zagreba jer je u aprilu na Fejsbuku objavio sadržaj koji je procenjen kao preteći. Kako se nezvanično saznaje, mladić je na ovoj društvenoj mreži pisao o premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Iz policije su „Indeksu“ potvrdili da je osumnjičeni prekjuče predat pritvorskom nadzorniku zbog sumnje da je počinio krivično delo pretnje putem društvenih mreža, a sada je sve na nadležnom državnom tužilaštvu.

Potvrđeno je da se privedeni tereti za delo za koje se u hrvatskom zakonodavstvu propisuju kazne za pretnju smrću ili teškom telesnom povredom, kao i „krivično delo počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u obavljanju javne dužnosti ili u vezi s njenim radom ili položajem“.

Neslužbeno se saznaje i da je mladić, inače Hrvat koji živi u Austriji, sporni post na Fejsbuku objavio sredinom aprila. Tačan sadržaj objave zbog koje je mladić priveden još uvek je nepoznat.

U celoj priči je zanimljiva i činjenica da prema aktuelnom Kaznenom zakonu policija nije mogla sama da krene u postupanje već je bila potrebna prijava. Tu prijavu može podneti samo osoba kojoj je pretnja upućena, a u ovom slučaju se radi o hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.