U trendu

Hiseni: Srbija pokušala da otvori temu ZSO, kategorički smo odbili

 Koordinator Kosova u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni izjavio je, nakon sastanka u Briselu, da se o Zajednici srpskih opština (ZSO) danas uopšte nije razgovaralo, prenosi Kossev.

„Naravno da je srpska delegacija pokušala da otvori ovu temu, ali mi smo kategorički odbili“, rekao je Hiseni.
On nije želeo da odgovori o reakcijama na Kosovu po ovom pitanju.

„Ipak, mora se naglasiti jedna činjenica. Imamo dva sporazuma o ZSO potpisana 2013. i 2015. godine. U sporazumu iz 2015. godine, sud je izneo svoje komentare na 21 ili 22 konkretna pitanja i sud nije rekao da ZSO ne bi trebalo da se sprovede“, poručio je Hiseni.

Istakao je da je poenta sada u Statutu ZSO i dodao da će Priština zauzeti jasan politički stav po tom pitanju.

U Briselu je danas razmotreno pitanje medjusobnih finansijskih potraživanja ili obaveza, rekao je on i poručio da je to jedan od elemenata opšteg sporazuma o uzajamnom priznavanju.

On je medjutim naveo da strane imaju dijametralno suprotne stavove po tom pitanju.

„Očigledno su stavovi o toj temi vrlo različiti. Pitanje sukcesije vidimo kao pitanje koje se mora tretirati u skladu sa medjunarodnim pravom, prateći prakse sukcesije koje su se dogodile izmedju entiteta bivše Jugoslavije, sada nezavisnih država i ovo je stav Kosova“, rekao je Hiseni.

On je ukazao da to uključuje i spoljni dug i dodao da u pogledu spoljnog duga, Kosovo ima vrlo principijelan stav.

„U pogledu spoljnog duga insistiraćemo da se primeni princip krajnjeg korisnika. Dakle, ako se deo spoljnog duga bivše Jugoslavije ulagao u veliki projekat na Kosovu i zna se ko je krajnji korisnik, onda ćemo pratiti ovu liniju“, objasnio je Hiseni.

Rekao je da od toga neće biti odstupanja.

„Kosovo je nezavisna država i o toj temi se može razgovarati samo na bazi država-država i uspostavljanjem instrumenata za sprovodjenje, instrumenata koji se razlikuju. Na primer, jednog dana slučaj može da ode na Medjunarodni arbitražni sud“, poručio je Hiseni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.