U trendu

Hoće li tim iz EU raskrinkati višedecenijsku rak-ranu Crne Gore

U Crnoj Gori će do petka boraviti ekspertska misija Evropske unije za borbu protiv krijumčarenja i nedozvoljene trgovine cigaretama. Njen cilj, kako je navedeno iz Vlade, biće procena trenutnog stanja i sagledavanje napretka u oblasti prevencije protiv krijumčarenja cigareta i nedozvoljene trgovine cigaretama iz perspektive pristupanja Crne Gore EU.

Eksperti EU će razgovarati sa predstavnicima Uprave carina, policije, tužilaštva i tržišne inspekcije, a biće organizovana i poseta „Luci Bar“ i slobodnoj trgovačkoj zoni. Misiju će predvoditi ekspert iz Kancelarije za borbu protiv prevara Evropske komisije (OLAF) i nezavisni ekspert iz Italije, a dnevnik „DAN“ navodi da se predstavnici OLAF-a i Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) plaše da se slobodne carinske zone trgovine u Crnoj Gori koriste za zaobilaženje poreza i kontrole proizvoda, te da ih eksploatišu kriminalne grupe za šverc cigareta.

Da u Briselu strahuju zbog ilegalnog prometa duvanskih proizvoda koji u EU ulaze iz zone slobodne trgovine u „Luci Bar“, potvrđuje i činjenica da je jedan broj poslanika Evropskog parlamenta (EP) zatražio od komesara za proširenje EU Johanesa Hana da se izjasni o navodima o krijumčarenju cigareta iz Crne Gore.

Pitanja su Hanu poslata prošle godine, a formalno ih je postavila Ana Gomeš, član EP iz Portugala, dok su pored nje pitanje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima iz Crne Gore aktuelizovali i slovački poslanik Eduard Kukan i poslanik iz Švedske Saraja Post, tražeći da EU reaguje i spriječi šverc i jačanje kriminalnih mreža.

Najavljen dolazak ekspertske komisije nezavisnih eksperata EU, sa ciljem da procene stepen krijumčarenja cigareta u Crnoj Gori, novinar „DAN“-a Marko Vešović vidi kao veoma ozbiljan i decenijski problem, s obzirom da je Crna Gora, kako kaže, „godinama unazad u Evropi bila posmatrana kao raj za švercere cigareta“.

„To je naravno vezano za šverc cigareta prema Italiji devedesetih godina, kada je Crna Gora dobila takvu reputaciju, o čemu je dugo godina vođen sudski proces u Bariju kojim je bio obuhvaćen i aktuelni crnogorski predsednik Milo Đukanović, kojeg je 2009. od optužnice spasio državnički imunitet i to je činjenica koju on pokušava da opovrgne i negira sa svojim advokatom, ali koja je za svakoga ko je to objektivno pratio neupitna“, kaže Vešović za Sputnjik.

Od negativne reputacije zemlje koja je pogodna za šverc cigareta, Crna Gora se, dodaje Vešović, nikada do kraja nije uspela sačuvati, ali upozorava da i najnovija otkrića na tom polju posljednjih godina nisu puno učinila da Crnu Goru spasu od „imidža švercerske države“.

„Naime, destinacije za šverc cigareta nisu više Italija ni možda neke druge zemlje Evropske unije, već sever Afrike, jer svi znamo da je godinama unazad u Podgorici potpuno nezakonito i mimo pravnog sistema delovao ’Duvanski kombinat Podgorica‘, koji je proizvodio više brendova bez adekvatne licence i da su te cigarete pod zaštitom crnogorske države brodovima slate na tržišta severne Afrike, zbog čega su ubirani milionski prihodi koji su završavali u džepovima političkih i svakih drugih pokrovitelja toga posla u Crnoj Gori“, kaže Vešović.

O tome je prošle godine, prema rečima sagovornika „Sputnjika“, objavljeno i sveobuhvatno istraživanje, koje je prema njegovim saznanjima dopalo i do ruku Evropske kancelarije za sprečavanje prevara (OLAF), koja se najčešće bavi pitanjem ilegalne trgovine cigaretama.

„To nažalost svakoga zanima, osim crnogorsko Specijalno tužilaštvo koje zatvara oči i prema onome što sam uspio da doznam, nije pokrenut nikakav postupak, iako su predstavljeni dokazi da su lica bliska vlastima uzimala učešća u tom nelegalnom funkcionisanju ’Duvanskog kombinata Podgorica‘.“

„Evidentno je da se šverc koji je počeo devedesetih nastavio i do dana današnjega, samo su se promenili izvođači na terenu i destinacije gde se upućuju te švercovane cigarete, ali je metodologija ostala ista i ja verujem da će evropska Komisija koja je u posjeti Crnoj Gori imati pune ruke posla, i ako oni budu pravili neki izveštaj koji bude ugledao svetlost dana, ja sam ubijeđen da će biti toliko negativan po Crnu Goru, da će to biti još jedan alarm da je zaista problem ilegalne trgovine cigaretama ogroman“, dodaje Vešović.

Na kraju razgovora za Sputnjik, sagovornik upozorava da Crna Gora u Briselu nije prepoznata samo po pitanju krijumčarenja cigareta, već i droge, oružja i pranja novca, a što će, kako ocenjuje, biti poprilično problematično sa aspekta ispunjenja evropskih standarda i kriterijuma kako bi Crna Gora jednog dana postala punopravni član Evropske unije.

„Ako kojim slučajem u Briselu nadvlada ’politički‘ pristup, bojim se da Crna Gora može postati član EU, a da neće riješiti pitanje organizovanog krijumčarenja cigareta i droge. Međutim, ako se bude striktno gledalo ispunjenje kriterijuma na tom polju, Crna Gora sigurno neće biti dio Evropske unije ni narednih 10 do 15 godina“, zaključuje Vešović.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.