U trendu

HR preduzetnici: Mere ističu, kad ćemo nastaviti rad?

ZAGREB – Udruženje Glas preduzetnika (UGP) poslalo je dopis Vladi Hrvatske i Nacionalnom štabu civilne zaštite sa zahtevom da ih što pre obaveste o tome kada mogu da nastave s polovanje budući da epidemiološke mere ističu za par dana.

„Najavljeno je da će mere trajati do 8. januara 2021., od čega nas deli samo nekoliko dana. Ne postoje nikakve informacije o tome hoćemo li moći da nastavimo s radom ili se restriktivne mere produžavaju. Smatramo to nedopustivim“, navode iz tog Udruženja, prenosi portal Index.

Dodaju da kako god bilo, Vlada Hrvatske mora što pre da donese kvalitetne ekonomske mere jer problemi o kojima preduzetnici mesecima govore nisu nestali.

„Smatramo da bi Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni štab civilne zaštite što pre morali da obaveste privrednike i preduzetnike o daljim koracima. Neizvesnost za mnogobrojne privrednike traje već više od devet meseci i situacija postaje sve teža. Štaviše, još uvek nemamo odgovor na pitanje o naknadama za delatnosti kojima je onemogućen rad zbog mera“, ističu iz UGP-a.

Privrednike interesuje da li će im vlada nadoknaditi silne gubitke zbog ograničavanja poslovanja. Pored toga, mnogobrojne delatnosti koje nisu formalno zatvorene, kao što su povremeni prevoz putnika i putničke agencije, propadaju, piše u saopštenju Udruženja.

„Nažalost, sve više ljudi završava na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a trenutno imamo 160.000 nezaposlenih. Verujemo da će se taj trend nastaviti ako se uskoro ne donesu kvalitetne ekonomske mere“, poručili su iz UGP-a u dopisu upućenom vladi u ponedeljak, prenosi Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.